Nem mindegy, mit esznek!

2019.03.07. 08:00

Tényleg szívelégtelenséget okozhatnak bizonyosfajta tápok?

Bizonyos fajtájú tápok és egy szívelégtelenség-típus között véltek összefüggést felfedezni amerikai állatorvosok. A témát már Magyarországon is ismerik a szakemberek. A fehérvári állatkórházat kérdeztük az ügyben.

S. Töttő Rita

Azt eddig is tudtuk, hogy az összetevők listáját a tápok esetében is nagyon nézni kell, de arra azért az átlag állattartó nem gondolt, hogy bizonyos esetekben szívelégtelenséggel is számolnia kell

Fotó: shutterstock

Van egy fajta szívelégtelenség, melynek egyik formáját, a táplálékkal összefüggő dilatációs cardiomyopathiát (DCM) macskákban először az 1980-as évek végén, kutyákban pedig az 1990-es évek közepén írták le – mutat rá a betegségtípusra Tilly Péter, a fehérvári állatkórház szakembere. Az állatorvos a kórképről azt mondta: lényege, hogy szív bal kamrája kitágul, a falát alkotó szív­izomzat elvékonyodik, és a szív ezután nem tud megfelelően eleget tenni a pumpafunkciónak. A következmény valamilyen szintű keringési elégtelenség lesz.

Szívelégtelenség tápoktól: több erre utaló eset is volt állítólag

A táplálék és a DCM közötti kapcsolatról a 2000-es évek eleje óta nem sok adat jelent meg kutyák vonatkozásában, ám néhány hete Lisa M. Freeman állatorvos négy szerzőtársával érdekes közlemény tett közzé az Amerikai Állatorvok Szövetségének Folyóiratában „A táplálékkal összefüggő dilatációs cardiomyopathia kutyákban: mit tudunk róla?” címmel. Az állatorvosok azért is kezdtek jobban felfigyelni az esetleges összefüggésekre, mert az utóbbi néhány évben több olyan eset is volt, amelyek arra utatnak, hogy a szívelégtelenség oka valamilyen táplálék lehet. A probléma mértéke nem tisztázott, hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: nem minden észlelt esetben sikerült megerősíteni a táplálékkal való összefüggést, valódi kapcsolat létezését pedig egyelőre nem bizonyították.

– Amikor azonban e cikk szerzőinek egyike a közelmúltban felmérést végzett állatorvos-kardiológusok körében az utóbbi két évben általuk megvizsgált kutyák között fellépett, lehetségesen a táplálékkal összefüggő DCM kapcsán, több mint 240 esetről kapott tájékoztatást az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Kanadából, Iz­raelből és Ausztriából.

Azt eddig is tudtuk, hogy az összetevők listáját a tápok esetében is nagyon nézni kell, de arra azért az átlag állattartó nem gondolt, hogy bizonyos esetekben szívelégtelenséggel is számolnia kell
Fotó: shutterstock

 

Közel harminc fajta szerepelt az esetleírásokban, keverékek, golden retrieverek, labrador retrieverek, német juhászok, cocker spánielek és még sok más – mondja az állatorvos. A felmérésben résztvevő szakemberek esetleírásai alapján az összes DCM-es eset 16 százaléka hozható összefüggésbe az állat által elfogyasztott táplálékkal. Ami azért elég nagy arány ahhoz, hogy ne foglalkozzanak vele a szakemberek… Valószínűleg minden állattartót az izgat most a legjobban, mely típusú táplálékok jöhetnek szóba a szívelégtelenséget okozó betegség kapcsán.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer­ellenőrző Hivatala (FDA) a közelmúltban éppen ezért bejelentést tett, amelyben felhívták a kutyatulajdonosok és az állatorvosok figyelmét a fő összetevőkként borsót, lencsét, más hüvelyes magvakat vagy burgonyát tartalmazó kisállat-eledeleket fogyasztó kutyákban diagnosztizált DCM esetekre. Ez a hír természetszerűleg aggodalmat keltett a kutyatartók körében.

– Ezért mi szerettük volna felhívni az állatorvosok figyelmét erre a kérdésre, áttekinteni a bizonyos eleségek, tápok és a DCM között kutyákban fennálló lehetséges összefüggésre vonatkozó jelenlegi ismereteket, és megtárgyalni, hogy az állatorvosok mit tehetnek a háttérben meghúzódó okok azonosítása érdekében – mondta el Tilly Péter, aki úgy véli, az eddigi eredmények arra utalnak, hogy DCM kialakulására főleg a vegán és gabonamentes tápok, valamint a házi koszt etetése során számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!