Állatvilág

2015.04.19. 12:20

Rost és védelem

Nyuszis cikksorozatunk befejező részéhez értünk. Múlt héten a folyamatosan növekedő fogak okozta kellemetlenségekről volt szó, amelyeknek köszönhetően csipkék, de akár „hídként” összeérő fogak alakulnak ki, óriási fájdalmat okozva az állatnak.

Ne várjuk meg ezt az állapotot, ha a nyúl elutasítja kedvenc eleségét, forduljunk állatorvoshoz. Arra is számítani lehet, hogy kedvencünket havi rendszerességgel kell fogcsiszolásra vinni.

A nem megfelelő takarmányozás még egy gyakori problémához tud elvezetni, mégpedig a gyomoreltömődéshez. Ha a nyúl nem jut elegendő rosthoz, akkor szőrtépés alakulhat ki. A finom szőrzet trichobezoárrá áll össze a gyomorban, ezt egy nemezlabdához lehet hasonlítani, ami megül a gyomorban. Mindenképpen tanácsos állatorvoshoz menni ilyenkor, hogy megtudjuk, milyen megoldás lehetséges. Jó gazdikként tehát inkább a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni, s ha már itt tartunk, akkor fontos kihangsúlyozni, hogy a nyulakat is javasolt féregteleníteni, külső – belső élősködők ellen kezelni, megvédeni.

Tehát megfelelő takarmányozással és megelőző intézkedésekkel (oltások, féregtelenítés, stb.) sokáig velünk maradhat a nyuszink.

Kovács Anita, vezető asszisztens

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!