Elkezdődött a nyárcsinálás

2018.04.23. 08:00

Óvjuk a fecskéket, mert már nagyon kevesen vannak!

Az április–május kiemelten fontos a fecskék védelme szempontjából. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is.

S. Töttő Rita

Fotó: Shutterstock

„Visszajöttek” – írja büszkén egy ismerősöm a közösségi hálón, melyhez egy fecskefészekről készült fotót is mellékelt. A társasházak ablakában egyre kevesebb hasonló látható, amely bizony egyik oka is annak, miért vannak ezek a kedves és fontos madárkák egyre kevesebben. Vannak, akik nem kedvelik őket, mert piszkítanak, hangosan csivitelnek és nehéz tőlük a mozgolódás az ablakban, erkélyen. Pedig egyrészt egy egyszerű eszközzel, „fecskepelenkával” felfogható a piszkítás (bár vannak, akik könnyedén eltakarítják, lesöprik az ereszről a nem tetsző „üzeneteket”), másrészt pedig a hangjuk nem csak megszokható, de meg is szerethető. Mennyivel jobb őket hallgatni, mint mondjuk a szirénát?

A megszokott helyekre rendre visszaköltöznek
Fotós: Shutterstock

A madártani egyesület szerint mára sajnos elmondható, hogy nem csupán megtizedelődött, de megfeleződött a számuk Magyarországon, ami igen komoly csapás a tápláléklánc szigorú rendjében. Ennek a madárcsoportnak fontos szerepe van az emberek és állatok egészségére káros rovarok ritkításában. Olyan biológiai fegyverek ők, amelyek, az egyesület adatai szerint jobban teljesítenek, mint a veszélyes rovarölő szerek: a becslések szerint ugyanis minden fecske körülbelül 1 kilogramm, muslicától a nagyobb légy mérettartományba tartozó repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt! Ebbe az általunk kevésbé kedvelt szúnyogok is beletartoznak…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!