vadászatra alkalmas eszköz

2021.02.04. 20:00

Orvvadászok lehettek? – Súlyosan megsérült Csalán egy ló (Csak erős idegzetűeknek!)

Fájdalmas véget ért egy lovaglás a napokban Csala közelében. Az állat egy vadászatra használt nyílvesszőbe lépett, amely olyan mélyen felsértette a lábát, hogy műteni kellett. A gazdák első körben csak a figyelmet akarták felhívni, hogy legyen mindenki óvatos, álmukban sem gondolták volna, hogy orvvadászat lehet a háttérben…

S. Töttő Rita

A ló itt egy tavaly nyári képen. Ma már bekötött patával lábadozik a lovardában, ahová szerdán este vitték vissza

Fotó: Olvasó

- A minap – pontosan január 31-én – Székesfehérvár-Csala közelében lovagoltunk, menet közben egy reccsenésre lettünk figyelmesek, és a ló furcsán kezdett mozogni alattam – mesélte történetét Anna, megosztva tapasztalatát a közösségi hálón. Megállva látta, hogy a ló jobb hátsó lábából kiáll valami. Mint kiderült, egy brutális hegyű nyíl fúródott a lábába, legalább 10-13 centiméter mélyen.

A nyílvessző, ami a sérülést okozta
Fotó: Olvasó

Valószínűleg a nyíl a földön hevert, s amikor a ló rálépett az első lábával, a kettétört eszköz hegyes vége beleállt a hátsó lábába. A sebesülés súlyosnak bizonyult, ami nem is csoda, látva a valóban veszélyesnek látszó nyílhegyet: az állatot végül műteni kellett.

Fotó: Olvasó

A szerencsétlenül járt ló szerdán mehetett haza a lovardába, ahol él.

A ló itt egy tavaly nyári képen. Ma már bekötött patával lábadozik a lovardában, ahová szerdán este vitték vissza
Fotó: Olvasó

Anna azt mondja, szerette volna tudatni a környéken élőkkel, kirándulókkal, hogy legyenek óvatosak: – Ez a nyílvessző ezzel a brutális heggyel csak feküdt a földön, beleléphetett volna ember, kutya vagy bármilyen vadállat, durva sérülést okozva. Szóval mindenki, aki kint jár a természetben, különösen Pákozd, Székesfehérvár-Csala közelében, nagyon vigyázzon, elképzelhető, hogy több ilyen nyíl is fekszik valahol a földön! Mindenki legyen nagyon óvatos, senkinek nem kívánom, amit átéltünk! – fogalmazott. Azt pedig nem is gondolta volna, hogy kérdésére – vajon ki használ ilyen eszközt –, hamarosan igen kellemetlen választ kaphat.

A sérülés
Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó

– Miután értesültek az esetről, megkeresett minket az érintett vadásztársaság, ugyanis utólag kiderült, az ő területükön haladtunk át. Azt mondják, hogy noha akinek megfelelő vizsgája van, az olyan területen, ahol erre van lehetőség, vadászhat ilyen eszközzel, de itt erre nincs lehetőség. Vagyis biztosan orvvadászról van szó, mert náluk ilyennel nem lehet vadászni – tette hozzá, ahogy azt is: a Pákozdi Dióskert Lovas Egyesülettel és az érintett vadásztársasággal egyeztetve tett Anna feljelentést a rendőrségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!