a nyúl nem játék

2019.04.18. 14:50

Nyuszit húsvétra? Jól gondoljuk meg!

Egyre elterjedtebb, hogy Húsvét alkalmából meglepik a szülők/nagyszülők gyermekeiket, unokáikat egy-egy szőrmókkal. Az elején minden szép és jó, aztán az idő múlásával kiütköznek az állat igényei és sokan inkább visszakoznak.

feol.hu

Fotó: pixaba.ycom

Az állat nem játék!

Rengeteg kérdést és fejtörést okozhat egy új jövevény befogadása a megszokott kis életünkbe. Fontos tisztában lennünk az állat igényeivel, mielőtt felelőtlenül megvásároljuk őket és hazavisszük. Húsvét közeledtével egyre divatosabb nyuszit venni a gyereknek ajándékba, ez viszont sokszor nem jó ötlet. A témában a Herosz Fejér Megyei Szervezetének vezetőjét kerestük fel:

Krepsz Gyöngyi nem javasolja, hogy bárki panel lakásba nyulat vásároljon. Hogy miért? Mert a nyúlnak nagy a hely- és mozgásigénye. Olyan helyre érdemes tehát nyulat venni, ahol nyáron kint lehet, télen pedig fűtött helyet tudnak neki biztosítani. Az etetésére is nagyon oda kell figyelni: naponta kell legyen friss szénája, egyéb zöldeket csak fonnyasztva adjunk neki, valamint nyúltápot is naponta kaphat. A számára kialakított kuckót napi szinten kell tisztítani, és sokat kell vele foglalkozni, hogy kezes és szelíd legyen. Ugyanúgy tud kötődni gazdájához, mint a kutyák. Évente kétszer kell oltatni a nyuszikat és rendszeresen kell kapnia a parazita elleni készítményeket. Mindent összegezve, Krepsz Gyöngyi azt tanácsolja, hogy néhány órányi örömért ne vegyék meg, sok kisgyermek (tisztelet a kivételeknek) ugyanis ennyi idő alatt rá fog unni az állatra.

Egyéb lehetőségek:

A Herosz Fejér Megyei Szervezetének egyik önkéntese is segítségünkre sietett a téma tekintetében. Évi a következő információkat oszotta meg velünk: „Még nem olyan elterjedt, de több helyen lehet kölcsönözni nyulat a Húsvéti időszakra. Pár hét után visszaviszik a tenyésztőhöz, így mindenki jól jár. Amit még jobban preferálunk az a saját programunk: már több éve mindig sok érdeklődőt, látogatót vonz a Nyuszisimogató programunk. Idén is lesz:04.22-én hétfőn 14-16 óra között. Nagyon sokan eljönnek, itt a gyerekeknek van lehetőségük simogatni, ölelgetni a nyuszikat és egy kis kreatív, kézműves sarokkal is készülünk, ahol Húsvéti díszeket készíthetnek.

Általában a gyerekeknek a lelkesedésük nem tart sokáig a kisállatok felé, így jobb az ilyen simogató program, vagy a kölcsönzés.

Ha mindenképpen szeretnének nyulat, előtte tájékozódjanak a szükségleteikről, oltani is kell őket és hosszú évekig élhetnek. Néha zajosak, piszkot csinálnak, ha nem kellően szelíd, akkor igen sok problémát okozhatnak és ilyenkor szokták kidobni őket. Semmiképpen sem támogatjuk a nyuszik ajándékozását Húsvétra.”

Ha még ezen információk birtokában is él benned az elhatározás, tudnod kell még pár dolgot a nyuszik tartásáról. Az egyik belváros közeli, családias hangulatú állatkereskedés eladóját, Eszter Almát kérdeztük:

Hogyan gondoskodjunk nyuszinkról?

Minimum 100 cm hosszú legyen a ketrece, amiben elhelyezzük. Fontos, hogy napi szinten engedjük ki a lakásban, mert nagy a mozgásigénye. Figyeljünk oda rá ilyenkor, hogy nehogy kárt tegyen magában, gondoskodjunk neki a megfelelő körülményekről az adott helyiségben. Lakhelyét rendszeresen tisztítsuk, alomként használjunk forgácsot. A nyuszik egyébként nevelhetőek szobatisztaságra, ha a ketrecben helyezünk el neki „wc-t”, abba használjunk pelletet. Heti több alkalommal is adhatunk neki zöldséget és gyümölcsöt, de ne feledjük, hogy a fő tápláléka a széna. Fogkoptatóra is szüksége lesz, valamint a körmeit is rendszeresen kell ápolni, akárcsak a bundáját.

Vezető képünk illusztráció, pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!