Állatvilág

2015.03.29. 14:12

Nyuszi, csak oltva

Múlt héten a nyulak lehetséges betegségeiről ejtettünk szót, amelyeket nem árt ismerni, ha valaki húsvét táján tapsifülest tervezne otthonában tartani.

E kórok között van a myxomatosis, amely ellen az oltás csupán fél éves védelmet biztosít. A nyulak vérzéses betegségének rövid lappangási ideje van, kifejezetten fertőző, ragályos, akár ruhánkon és cipőnkön is behurcolhatjuk a lakásba. A betegség jele lehet: étvágytalanság, magas láz, vérzés megjelenése test szerte, de sokszor tünetmentes az állat, és a halál 48 órán belül bekövetkezik. Gyógymód nincs, csak oltással lehet megelőzni a betegséget. A myxomatosis sem kecsegtet nagy túlélési eséllyel. Mivel ezt a betegséget bolhák, szúnyogok terjesztik, lakásban tartott kedvenceink sincsenek oltás nélkül biztonságban. A lappangási idő 7-10 nap, és sajnos az időben elkezdett kezelés ellenére sem biztos a túlélés. Tünetei: apró göbök jelentkeznek a nyúl fülén, nemi szervek környékén, de gyakran az egész testfelületen, nyálkás – gennyes kötőhártya gyulladás, orrfolyás.

Nyulaknál a légzőszervi megbetegedés is gyakran előfordul. Érzékenyek a huzatra, de a szellőzetlen helyiség is káros számukra.

A nyuszi témát jövőhéten is folytatjuk!

Kovács Anita, vezető asszisztens

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!