Frissen Fejérből

2021.10.04. 16:14

Nyolcvankét baglyot alkottak az állatok világnapján a soponyai diákkezek

Az állatok világnapjának ötlete 1931-ben született meg Olaszországban. A kezdeményezés célja a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt, ez teljesedett ki a későbbiekben valamennyi állatfajra. Hazánkban a kilencvenes évek után vált népszerűvé.

V. Varga József

Titanilla, a görög teknős is ellátogatott Soponyára

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Az állatok védelme Assisi Szent Ferenc nevéhez kapcsolódik. Tanítása a ma emberének is példamutató: éljünk úgy, hogy a természettel, a környezetünkkel, az abban található más fajú élőlényekkel megtaláljuk a harmóniát, a békét – köszöntötte a gyerekeket és a vendégeket Hollósi Lászlóné Anikó iskolaigazgató a Zichy János Általános Iskola állatok világnapi ünnepségén. Ebben a tanévben a diákok a jeles napra bármilyen anyagból bármilyen méretű baglyot készíthettek a pályázat keretében. Nyolcvankét alkotás született! A bagoly a bölcsesség, de egyben az okkult tudományok megtestesítője. A titokzatos, halkan suhanó madarakat gyakran hozzák kapcsolatba a szellemekkel és a transzcendens világgal. A baglyok nem azok, aminek látszanak! – állítja kultikus Twin Peaks sorozatában a fenegyerek rendező, David Lynch is.

A görög teknős is ellátogatott Soponyára
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az aula szegletében megannyi bagoly fogadta a betérőt, a kiállításmegnyitót követően gazdára találtak az oklevelek, a legjobb harminckét alkotás készítője a vadászati világkiállításra utazhat jutalmul a héten. Az egyik apuka, Baráth András díszbaromfijait mutatta be, de a diá­kok a tízórai mellett ezen a napon házi kedvenceiket szintén magukkal hozták. Pintyet, papagájt, tengerimalacot, kutyát, macskát, de még egy szépséges paripát is.

Az ember és az állat közötti barátságról, de egyben az ember felelősségéről Krepsz Gyöngyi zoológus, a Herosz Fejér Megyei Szervezetének titkára tartott szabadtéri elő­adást a gyerekeknek. A fehérvári állatotthon vezetője három kis jószágot is bemutatott a nebulóknak: egy kedves kutyust és Titanillát, a görög teknőst, valamint egy keleti sünfiókát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!