Állatvilág

2008.09.13. 02:00

Négylábú Houdini

Még egy feldíszített, hófehér cirkuszi ló is megirigyelné a mozgását. Galoppozik, két lábra áll, ugrik és rohangál. Ötven kiló kaukázusi lendület. Az ősi riválisok váltják ki belőle: a szemtelen macskák, az utca többi királya és a verebek. Rájuk különösen haragszik, meggyőződése, hogy képes elkapni őket.

Földesi Gábor

Számára csupán a napi rutin része, nekünk pedig a kérdés: Mikor kell megint láncot venni?
Elvékonyodott láncszemek, kettétört karabinerek és darabokra szakadt nyakörvek jelzik hat éve: Buksi nem kispályás. Ma már nincs olyan szakember, akinek elhinném, hogy "Ez a vaskos bőrszíj mindent kibír, évekig jó lesz, ezt biztos nem szakítja el." Komolytalan kijelentés, mosolygok magamban, mint törzsvásárló. Ráadásul ebünk korán rájött, hogy nem feltétlenül kell letépnie magáról a béklyót. Erőfeszítés nélkül megfeszíti a láncot, a karabinert a feje tetejére rázza, majd egy kismacska óvatosságával kitolat a szíj szorításából. 

Egyszerűen nem lehet olyan szorosra húzni a szíjat, amiből ne tudná kihúzni a fejét. Fajtájából adódóan nyakán lógós és vastag a bőr, feje keskenyebb. Egyes szakemberek fojtó nyakörvet javasoltak, gondoltuk, megér egy próbát. Azzal még könnyebb dolga volt, rögtön tudta: a lánc laza állapotában kell leráznia magáról.
 Legutóbb pezsgőt akartunk bontani, amikor kitaláltuk: Buksi hámot kap. Nagy volt a család öröme, Bukó végre nem vizeli le a tujákat.
 Az állatkereskedésben a legvastagabbat választottam, az eladó elmagyarázta, hogyan kell felszerelni.  Figyi, haver, egyszerű. Három szíjból áll. Az egyiket a mellkasán csatold be, a másik a nyakára kerül, ezeket köti össze a harmadik szíj alul. A hátán kell lennie a közös pontnak, oda is lehet a láncot kapcsolni  avatott be a nagy titokba a szakértő, hangjában határozottság, arcán egy bölcs tudós ráncai. Hittem neki. Szorítottam, forgattam, rángattam a kincset, apró tesztelés után vettem észre a feliratot: "Nyomozóhám. Tyű!" Kántor, Rex és Buksi. Négyezer forint, hopp!
Hazafelé izgatottabb voltam, mint az érettségi előtt (annak is meglett az eredménye). Otthon nem volt pardon, megkapta a csodaszert, nem is ellenkezett. Egy darabig vártam, de nem akart belőle kibújni. Engem figyelt, nem próbálkozott. Már az utca macskái is előbújtak, kéjelegve nyújtóztak biztos távolságban. Diadalittasan hagytam el a terepet, győztünk! Néhány perc elteltével tértem vissza, de csak az üres hámot találtam néhány szőrszállal. Macskák sehol, a virágok felől enyhe pisiszagot hozott a szél. Jobban jártam volna, ha kutyatápot veszek neki abból a négyezerből.
Később még kombináltuk a hagyományos nyakörvet a hámmal, vicces volt, kötözött sonkára hasonlított. Talán ő is nevetett, miközben abból is kibújt. Azóta nem próbálkozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!