Állatvilág

2017.07.14. 13:58

Ne etessük a vadkacsákat - javasolja a madárdoktor

SZÉKESFEHÉRVÁR - Vízparti séta során gyakran találkozunk az ott élő vízi madarakkal, akiket sokszor boldogan etetnek is az arra járó kirándulók. A madarak már várják a finom falatokat, mivel megszokták, hogy etetik őket.

S. Töttő Rita

Valóban izgalmas látványosság megfigyelni a közelbe úszó, egymással versengve lakmározó, gyönyörű madarakat, kacsákat, hattyúkat, ludakat. Ilyenkor aztán hamar előkerül a hátizsákból a szendvics maradék, kenyér és minden más, az emberek által kacsaeledelnek hitt finom falat. A kérdés azonban az, hogy valóban jót teszünk-e a madarakkal, ha megosztjuk velük a kirándulás során megmaradt kenyeret. Erről kérdeztük Berkényi Tamást, a Vadmadárkórház vezetőjét.

– Leggyakrabban a récefélékhez tartozó madarakat etetik az emberek a vízparton. Ha etetni szeretnénk őket, fontos tudni, hogy mi is igazából a természetes táplálékuk. A ludak és a hattyúk főleg növényevők. A hattyúk hosszú nyakukkal könnyedén hozzáférnek a víz alatti táplálékukhoz, amint rendszeresen lebuknak és a víz alatt keresgélnek ennivalót: vízinövények részeit és magvait, kisebb mennyiségben állati eredetű táplálékot – árulta el az állatorvos, ahogy azt is: ezzel szemben a ludak elsősorban a szárazföldön keresik a táplálékukat, de ők is főleg növényeket, füveket, leveleket. A récék között vannak növényevők, és állati eredetű táplálékot fogyasztók is.

Finom kiőrlésű lisztből készült, fehér kenyeret, kalácsot, perecet fogyasztó faj azonban biztosan nem található közöttük! Ha mégis ezzel etetjük őket, azzal bajt okozhatunk nekik, hangsúlyozza a szakember. A növényi rostok hosszú ideig tartó feldolgozására és megemésztésére kialakult gyomor-bélcsatornájukba került gyorsan emésztődő szénhidrátból készült kenyér súlyos emésztési zavarokat okozhat, begyhuruthoz vezethet. Penészes táplálék súlyos gombás fertőzést okozhat. Növendék madarak rendszeres etetése nagy kalória tartalmú, de egyoldalú, bizonyos tápanyagokban szegény fehér kenyér növekedési zavarokat és fejlődési rendellenességeket vagy túlsúlyt is eredményezhet. A hirtelen megevett, nagyobb mennyiségű, vízbe dobált kenyér így akár végzetes is lehet számukra, ez pedig biztosan nem célja senkinek, aki eteti őket.

Aki etetni szeretné a madarakat, hogy közelről figyelhesse meg őket, az próbáljon természetes, az adott fajnak megfelelő táplálékot felkínálni a madaraknak. Zöld levelű növények, például saláta, nyers hal, esetleg kisebb mennyiségben növényi összetevőket tartalmazó vízi szárnyas táp lehet alkalmas az etetésre. A gond azonban akkor is az, hogy nem tudjuk hányan etették már meg aznap a madarakat,

A legjobb azonban az lenne, ha egyáltalán nem etetnénk őket – szögezte le a madárdoktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!