Állatvilág

2016.07.07. 17:25

Naponta 740 kilométert tesznek meg

A vándormadarak világszerte nagy távolságokat tesznek meg, miközben körbeutazzák az egész Földet.

Napló információ

A legkitartóbbak, úgy tűnik, a fregattmadárfélék: ezek az állatok akár két hónapot is a levegőben tölthetnek, anélkül, hogy leszállnának vagy pihennének. A madár az In-diai- és a Csendes-óceán környékén őshonos. A kutatók azt találták ki, hogy ultrakönnyű GPS nyomkövetőket szereltek a madarakra, hogy négy tucat madarat figyeljenek velük 2011 és 2015 között. Elképesztő dolgot figyeltek meg: a fregattmadár akár 56 napig is repülhet 4 kilométeres magasságban, és csak hatpercenként kell egyet csapnia a szárnyaival, hogy szinten tartsa magát.

Tudtuk, hogy a fregattmadár napokig a levegőben maradhat, de hogy két hónapig folyamatosan, az teljesen váratlanul ért minket - mondta Henri Weimerskirch, a tanulmány vezető szerzője. A 10 gramm tömegű nyomkövetőket a madarak nyakára szerelték. A napelemmel működő detektorok érzékelik az állatok pozícióját, figyelik a szívverésüket, a gyorsulásukat és a röpülési magasságukat, de a repülésüket nem befolyásolják. A kutatók már korábban is tudták, hogy a fregattmadár szárnyára nehezedik a legkisebb felületi terhelés - vagyis a testsúlyukból a lehető legkevesebbet terhelnek a szárny teljes felületére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!