elkerülhető a komoly betegség

2021.05.11. 16:00

Most is fontos a kullancsok elleni védelem

A kullancsok akár végzetes betegségeket is okozhatnak a kutyáknál.

Baráth Eszter

Az enyhe tél miatt elszaporodtak az apró vérszívók Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az enyhe tél és a klíma folyamatos változása miatt idén rendkívül magas számban jelentek meg a kullancsok. Az apró vérszívók hatalmas problémákat tudnak előidézni kutyáinknál. A legismertebb kullancsok okozta betegség a babéziózis, ami alattomosan támadja meg az állatot. Az első napokban jellegtelen tünetek tapasztalhatók, a kutya bágyadt és kedvetlen lesz, de ehhez ritkán étvágytalanság és magas láz is társul. A vizelet egyre sötétebbé válik, szinte feketekávéhoz hasonlít a szét­esett vörösvérsejtek miatt. A kutya állapota rohamosan kezd romlani. A legtöbb eb kezelés nélkül napokon belül életét veszti ettől a betegségtől.

Az enyhe tél miatt elszaporodtak az apró vérszívók
Fotó: Shutterstock

A kullancsok elleni legjobb védekezés a megelőzés. A kullancsirtó és távol tartó szerek közül választhatunk nyakörvet, tablettát, cseppeket vagy ultrahangos eszközt is. Ugyanakkor fontos, hogy ezek használata mellett is rendszeresen vizsgáljuk át a kutyák szőrét. Ha mégis kullancs került a házi kedvencbe azonnal élve és egyben kell eltávolítani. Ehhez különböző eszközök szerezhetők be, az olajjal vagy benzinnel való leöltés teljesen hibás tévhit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!