A lakosság véleményét várják

2021.06.05. 14:30

Mindenkinek fontos lehet a leendő állatrendőrség

Az állatkínzás ellen és az állatvédelem érdekében alakulhat állatrendőrség Magyarországon. Ezzel kapcsolatban indult online konzultáció, amely ma még mindenki számára elérhető és kitölthető.

Baráth Eszter

A kóbor állatok számának csökkenésében is fontos szerepe lehet az állatrendőrségnek

Forrás: stock

Fotó: Shutterstock

A hazai állatvédelemmel kapcsolatban számos kérdés merülhet fel, de az elmúlt időszakban előrelépés volt tapasztalható ezen a területen. Ilyen fejlődést jelenthet az állatrendőrség Magyarországon való elindulása is. A szervezet több európai országban, például Görögországban, Írországban és Bulgáriában, valamint az Egyesült Államok területén is évek óta működik és teljesít szolgálatot az állatok védelmének és a közbiztonság megtartásának érdekében.

Az állatvédelmi tisztségviselők feladata összetett és nagy kihívást jelent, hiszen a külföldi példák szerint a háziállatokon túl a vadon élő állatokat is ismerniük kell. A már működő szervezetek feladatai közé tartozik mások mellett az érvényes állami, megyei és városi állatvédelmi törvények és előírások betartatása, a kóbor állatok befogása vagy a csapdába esett egyedek megmentése.

A kóbor állatok számának csökkenésében is fontos szerepe lehet az állatrendőrségnek
Fotó: stock

A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesülete 102 állatvédő szervezet részvételével végzett online felmérést az állatrendőrség felállításával kapcsolatban. Ennek eredményéből jól látható, hogy a megkérdezettek körében rendkívül magas a kezdeményezés támogatása. 83 százalékuk aktív szerepet vállalna az állatrend­őrség regionális munkájában, 90 százalékuk pedig szívesen látna el lokális feladatokat. A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesület szerint viszont a szakmai szervezetek mellett elengedhetetlen a lakosság véleményének megismerése is. Ezért indították el a weboldalukon kitölthető Online Konzultáció az Állatrendőrségről című kérdőívet. A kérdéssor mindenkinek lehetőséget biztosít, hogy megformálja és az egyesület tudtára adja véleményét a szervezet elindításának szükségességéről, a feladatok meghatározásáról, a működési kereteinek kijelöléséről. A témák között többek között felmerül a lakosság edukációja, az adománygyűjtés és az adományok elosztása, állatvédő szervezetek koordinálása vagy azok továbbképzése is.

A haszonállatok védelme is lényeges
Fotó: Löffler Péter

A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesület olyan szervezetet kíván létrehozni, amely releváns mértékben hozzá tud járulni az állatkínzás visszaszorításához, a szaporítótelepek felszámolásához, az állatvédelmi programok végrehajtásához, emellett pedig közvetítő szerepet tölt be a hatóságok és az állatvédő szervezetek között.

A nemzetközi példák szerint az állatrendőrség fontos szerepet tölt be az állatvédelem területén, így Magyarországon is jelentős segítséget nyújthat majd az állatvédelem hatékonyságának fokozásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!