Figyelni kell kedvencünkre a beavatkozás után is!

2020.12.01. 17:30

Mikor és miért lehet veszélyes kutyáink altatása?

Kutyáink életében előforduló egészségügyi beavatkozás során sok gazdiban kelt félelmet a műtéthez szükséges altatás. Lorászkó Gábor kisállat-gyógyász állatorvos segít tisztábban látni, mennyi mindenre figyelnek kedvenceink kezelőorvosai, annak érdekében, hogy semmi baj ne történjen.

Baráth Eszter

Kockázati tényező a légzés vagy a keringési rendszer zavara Fotó: Shutterstock

Néhány kutya már veleszületett adottságai miatt kockázatosabban altatható a légzése, vagy a keringési rendszere miatt. Ilyenek a francia és angol bulldogok, a mopsz és a palotapincsi is. A fajtajellemzők mellett különösen fontos, hogy a négylábúnak van-e bármilyen meglévő komoly betegsége, keringési problémája.

Az állatorvos harmadikként az általános rossz állapotot emelte ki. Ilyenkor szóba jöhet súlyosan fertőzött állapot, rossz fogak, nem megfelelően működő vese vagy máj. Utóbbiak azért kiemelten fontosak, mert ezek bontják le és ürítik ki az altatót. A kiválasztó szervekkel kapcsolatos betegségek sok esetben az életkorral állnak kapcsolatban. Kedvencünk kora alapvetően nem akadálya egy egészségügyi beavatkozásnak, de nyolcéves kor felett az altatás jelentősen nagyobb óvatosságot igényel, mint fiatalabb társaik esetében. Emiatt esetükben részletes labor- és röntgenvizsgálatokra is szükség van.

Viszonylag újkeletű problémát jelent a szívférgesség is, melyek tünetmentesen is jelen lehetnek kedvencünkben, az altatás során viszont a megváltozott keringési állapotok miatt besodródhatnak a tüdőbe, tüdőembóliát okozva ezzel a négylábúnak. Éppen ezért életkortól függetlenül végeznek erre irányuló szűrést minden altatás előtt.

Vannak azonban olyan szituációk, amikor a felsorol kockázatok másodlagosak, mert sokkal nagyobb veszélyt jelentene a műtét elhalasztása

Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy a kiegészítő vizsgálatoknak nincs szerepük, így kérdéses lehet azok szükségessége, és el lehet térni az általános szabályoktól.

Kockázati tényező a légzés vagy a keringési rendszer zavara Fotó: Shutterstock

Lórászkó Gábor tapasztalatai szerint az altatási balesetek kapcsán elhangzó leggyakoribb indok a gyógyszertúladagolás. Ugyanakkor elmondta, szerinte nem valószínű a túlaltatás, hiszen a dózisokat súly alapján, pontosan számolják ki. Az egyedek között viszont nagy különbségek tapasztalhatók. Ugyan akkora dózis esetén egy fiatal állat sokkal gyorsabban ébred, mint idősebb társa. Az ébredezés időszakában előfordul, hogy lélegeztetéssel vagy infúzióval segítik a kutyákat, viszont az orvos tapasztalata szerint leginkább a hőmérséklet pótlása segíti a felébredést.

A kockázatot olyan gyógyszerekkel is lehet csökkenteni, amik a keringés hirtelen összeomlásától védik az állatokat

Jelentősen csökken a rizikó a vezetéses érzéstelenítés során. Ennek alkalmazásakor a műteni kívánt területre vezető ideget érzéstelenítik.

A műtétek során ezeket altatásnak nevezzünk, sokszor viszont nem konkrétan az, hanem olyan összetett gyógyszerkombinációk, melynek során kábítás, fájdalomérzet elvesztése és az ellazulás a cél. Ez egy alvásszerű, műtétre tökéletes állapot, az altatásnál viszont az állat közelebb van a halál állapotához.

Lórászkó Gábor elmondta, ez a fajtaszokásos altatás ma már biztonságos módszernek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!