Tűzijáték

2018.12.31. 08:13

Mi segít a kutyának az égzengés ellen?

Nincs igazán jó eljárás a szilveszteri zajtól való hatásos védelem céljára, de próbálkozhatunk néhány többé-kevésbé alkalmas módszerrel. Ezekről értekeztünk Lorászkó Gábor székesfehérvári állatorvossal.

S. Töttő Rita, FMH

A tűzijáték a kutya és a vadállatok számára olyan, mint az égiháború

Fotó: Orpheus Állatvédő Egyesület

Az egyik az elkerülés – szögezi le a szakember: a kutyát akár csak egy napra elvinni nagymamához, baráthoz, olyan helyre, amely várhatóan kevésbé lesz tűzijátékos, mint a lakókörnyezete. Beereszthető lakásba is az állat, de ez figyelmet igényel. A kutya valószínűleg itt is ideges lesz, de a gazda inkább határozott és – a lehetőségekhez képest – nyugodt legyen, hogy ne ragasszák át egymásra, és ne növeljék a feszültséget. A külső zajok elnyomása szintén alkalmazható, hangos tv és zene valamennyire megoszthatja a figyelmet.

– Az eszközös segítségek közül a mágneses nyugtató nyakörvvel még nem találkoztam, de az is pont ugyanannyire hatástalan lehet, mint a többi. Az úgynevezett illatterápia vagy a párologtatott homeopátiás készítmények szerintem teljesen hatástalanok, legalábbis közvetlenül. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy a gazda esetleg annyira hisz benne, hogy ettől magabiztosabb, és ő maga nyugodt marad, ami a kutyára is megnyugtatóan hat. A gyógyszerek közül a nyugtatók elvileg hasznosak lehetnek, de egyrészt nagy az egyedi különbség, másrészt még nyugodt állapotban kell beadni, különben kiszámíthatatlanná válik az eredményesség, illetve a hatás elmarad. A mellékhatások viszont sajnos bekövetkeznek, ezek a mozgáskoordinációs zavar miatt – főleg egy megszökő kutyánál – veszélyesek: az állatnak sérülést, közútra kerüléskor balesetet okozhatnak. Kizárólag állatorvos konkrét adagolási tanácsa alapján javaslok csak ilyet alkalmazni – vélekedik a szakember.

A tűzijáték a kutya és a vadállatok számára olyan, mint az égiháború

De minden kutyánál más válik be – érdemes próbálkozni: van, amelyiket sötét, csendes helyre kell vinni, ahol nyugalom van, másikat a világos helyre, ahol zenével nyomják el a kinti hangokat. Nincs minden kutyára alkalmazható módszer…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!