Sok helyen segíthetne a kamera és a nyomozás

2019.01.28. 14:00

Ölt a felkapott falat – Mérgezés áldozata lett egy tacskó Fehérváron

Ismét kínhalálnak tett ki valaki egy kis kölyökkutyát Székesfehérváron, mérgezés áldozata lett ugyanis egy kis tacskó a Technika Háza mögött. Málna gazdája összetört.

S. Töttő Rita

Kutyát sétáltatni tilos tábla? – közterületen nem tiltható, így jogi hatálya nincs. Viszont a konfliktust növeli

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az aljas, gonosz mérgezési kísérlet ismét állatot ölt Székesfehérváron. Ezúttal a Technika Háza mellett esett a rosszakarók áldozatául Málna, a tüneményes, hét hónapos kölyök tacskó. Elvérzett a méreggel kevert falattól. Az eset, mint kiderült, január 24-én történt, s nagyon megviselte a gazdát – és a környék kutyás társadalmát.

– A Technika Háza és az első négyemeletes közti parkban történt az eset – mesélte Málna gazdája, aki zárójelentéssel a kezében állítja, hogy megmérgezték a kutyáját. – Csak ezen a környéken sétáltattuk a kiskutyát, így nem is történhetett máshol. Málna épp elkezdett tüzelni, el sem engedtük, csak pórázon volt. Biztos, hogy felkapott valamit, így történhetett… – mondja a gazda, akinek családjában ez az egy kiskutya volt, családtagként szerették őt. – Nagyon megráztak minket a történtek, a fiamat is… Nem találtunk szavakat… – mesél a történtekről Málna gazdája. A Technika Háza melletti kutyás társadalmat is megdöbbentette az eset, pedig szinte már hozzászoktak a rossz tapasztalatokhoz… Ezekről mesélt egy másik ott lakó kutyás, aki kedvencét féltve kérte, nevét ne írjuk le.

Kutyát sétáltatni tilos tábla? – közterületen nem tiltható, így jogi hatálya nincs. Viszont a konfliktust növeli
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– A kutyasétáltatók folyamatosan ki vannak téve a zaklatásoknak, ordenáré beszólásoknak, s ebből következtetünk arra, hogy valaki a környéken fordult ilyen aljas módszerhez azért, hogy a kutyásokat büntesse, a kutyákat pedig kínhalálnak tegye ki. Ráadásul kitetették a kutyasétáltatást tiltó táblákat is, miközben közterületen a kutyasétáltatást tiltani nem lehet – szögezte le a kutyatartó, felhíva erre a kutyások figyelmét is. Sőt, mondta, több olyan bírósági perről tud, amely más városokban indult az így kihelyezett táblák miatt, s mindegyiket megnyerték a kutyások. – Mégis természetszerűleg azt a hiszik az emberek, hogy ennek a táblának jogi tiltó hatálya van, miközben szó sincs erről, ellenben jelentősen növeli a kutyások és nem kutyások közti konfliktusokat. Feljelentés még nem történt az ügyben, mégis nem árt tudni: minden ilyen esetben érdemes szólni a rendőrségnek. Ma már meglehetősen sok helyen van közterületi kamera, ki tudja, lehet, itt is meglenne a tettes…

Ezen a bolygón nem csak az embernek van létjogosultsága

Az emberi psziché legmélyére kellene leásni ahhoz, hogy valamelyest megértsük a mérgezők aljas tettének motivációját. Legaljára, legmélyére, ahol a szeretetlenség, szeretni való képtelenség, a habzó, kínzó gyűlölet lakozik, ahol az ellenségkép olyanokra vetítődik, akik nem tudnak tenni ellene semmit. Akiktől nem kell félni, hogy bosszút állnak, hiszen szólni nem tudnak, el nem árulhatják a tettest. Az arctalanság mögé rejtőző mélységes, véres rosszindulat a társadalom rákfenéje.

Ők, a mérgezők, talán még elégedettséget is éreznek, amikor az itt közzétett hírt olvassák. Ha egyáltalán az érzékelésen túl képesek bármiféle érzelmi megnyilvánulásra – erre ugyanis nem vennék mérget (bocsánat a morbid megfogalmazásért). És sajnos sok minden a kezükre játszik, ezt ma már ki lehet és kell mondani, hiszen mindenki tudja: alig kerül rendőrkézre olyan tettes, akit kutyamérgezéssel lehetne vádolni. Pedig egyre több a közterületi kamera. Egyre több az olyan lakó, aki megérti, hogy ezen a bolygón nem csak az embernek van létjogosultsága – nem kell kutyabarátnak lenni ehhez. Ők is sok mindent láthatnak, tudhatnak a szomszédaikról… Ezek az emberek és gépszemek pedig biztosan több mindent elárulnának, ha eljutnának az ügyek a feljelentésig, s komolyan vennék őket. És itt most nincs helyük az unalomig ismert kellemetlen tényezőknek: a kutyaürülék felszedésének, a kutyazacskó hiányának, a póráz kérdésének, az ugatásnak, a beszólogató embereknek, a „joghíjas” tábláknak, kutyafuttatóknak – itt most arról van szó, hogy az „aljas indokból elkövetett ölés” gyilkosság akkor is, ha nem ember ellen cselekszi valaki. És bűnrészes az is, aki csak tud valamit a tettesekről, az ilyen ügyekről. Utóbbiak tábora még jóváteheti a bűnét azzal, ha nem tartja titokban az információját. Szóljanak! Ma már biztosan lesz, aki meghallgatja őket!

Mérgezés: cselekedni kell!

Mérgezéskor a leggyakoribb tünetek: bágyadtság, gyengeség, étvágytalanság, támolygás, nyálzás, hányás, hasmenés, duzzanatok megjelenése a testen, fakó kötőhártya és nyelv, köhögés, lihegés, nehezített légzés, orrvérzés, remegés, görcsök.

Ilyenkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert az időfaktor sokat számít. Nem elég, ha kihívjuk a szakembert, megeshet, mire kiér, elpusztul az állat. A legfőbb teendő a méreg eltávolítása (hánytatás, hashajtás), kiürítésének fokozása (vízhajtás, infúziós kezelés), testen belüli megkötése, semlegesítése és a szervezet támogatása (akár vérátömlesztés is). További kezelések is kellhetnek, de ahhoz ismerni kell a méreganyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!