nem egy tanulsággal szolgál a perkátai ebtámadás

2020.02.07. 07:20

Már otthon sem érezheti magát biztonságban az ember kutyája!

Nemcsak a közterületen, de gyakorlatilag már a saját portáján sem lehet biztonságban az ember? Védi-e a jog azt, akihez betéved egy éhes, harcias eb, megtámadja az embereket és széttép egy ott élő kutyát? E kérdések egy perkátai kutyatámadás után merültek fel. A történetet maga az eset sértettje tette közzé. Most fut az igaza után.

S. Töttő Rita

Több százezer forintos költségeket jelent a gazdának a – képen látható – megtámadott kutya egészségügyi ellátása. Vajon kifizeti ezt neki valaki? Fotó: JP

Életveszélyes sebesüléseket szenvedett

Történt, a nemrég volt hideg január 29-én, hogy egy perkátai családi ház udvarára beszökött egy pitbull vagy stafford­shire jellegű kutya. Valószínűleg ment az orra után, nagyon éhes lehetett, mert egyből a házon keresztül a kazánházba vette az irányt, ahol rá is lelt a kisállateledelre, és habzsolni kezdte. Így talált rá az ott élő asszony, aki megpróbálta kizavarni, de ezt az állat nem vette jó néven, s neki akart támadni az házigazdának, aki egy partvissal fedezte magát, s a heves védekezés közben hanyatt esett. A támadó kutya azzal a lendülettel kiszaladt az udvarra, és ott ment neki a következő szembejövőnek – egy ott élő ebnek. Elképesztő küzdelem vette ekkor kezdetét, a hazai pályán élő eb sajnos alulmaradt, olyannyira, hogy életveszélyes sebesüléseket szenvedett. Jákli Péter így fogalmazta meg a történteket: „Amikor a saját kutyámat próbáltam menteni, engem is megtámadt a »kóbor« eb, de sikerült elhúznom a lábamat. Pár perces dulakodás után egy pillanatra az idegen kutya elengedte, és abban a pillanatban sikerült a saját kutyámat megragadnom. Ekkor a jövevény kutya próbált a kezemre kapni, de szerencsémre csak a pulóverem ujját érte el, és azt rántotta le rólam.” A sérült állatot végül sikerült kihozni a hátsó udvarból és rázárni a támadó ebre az ajtót. A történtek után a megtámadottak kihívták a rendőrséget, akik a Hírlap megkeresésére ezt válaszolták: „A helyszínre érkező rendőrök bűncselekményt, szabálysértést

nem állapítottak meg, eljárást nem indítottak. A rendőrség az üggyel kapcsolatban értesítette a lakóhely szerint illetékes jegyzőt, aki elszállíttatta a kutyát.”

És akkor itt sokan befejezettnek látták az esetet

Persze nem úgy a megtámadott kutya gazdája, akinek nem sok ideje volt hivatalos cécókra azokban a pillanatokban, hiszen rohant kutyájával az állatkórházba Székesfehérvárra, ahol sürgősségi életmentő ellátásban részesítették a kedvencét. Másnap pedig Budapesten operálták az állatot, amelynek szilánkos többszöri láb- és könyéktörése volt. „Számtalan mély harapott, tépett sebét lekezelték, bal fülét összevarrták.”

Több százezer forintos költségeket jelent a gazdának a – képen látható – megtámadott kutya egészségügyi ellátása. Vajon kifizeti ezt neki valaki?
Fotó: JP

 

Nem bűnhődik, aki hibás ?

Kiderült persze közben sok minden: az agresszor kutyában lévő mikrochipes azonosító egy budapesti nő nevén volt, aki állította, hogy elajándékozta az állatot egy perkátai férfinak. Volt ott ígérgetés bőven, végül azonban csak az lett a vége a támadó eb gazdája részéről: „Az az új helyzet állt elő, hogy fáradjál be a rendőrségre, és jelentsél fel engem.” Mit lehet tenni ilyenkor? – kérdezte jogosan a sértett.

Hát, egyrészt szerinte birtokvédelmi eljárást indítani – ami azonban a jegyző szerint nem jogos, tekintve, hogy az idegen eb már nincs ott. Az ide vonatkozó rendelet szerint a jegyzőnek akkor lenne dolga az üggyel, ha közterületen okozott volna súlyos sérülést az állat egy másik állatnak, de akkor is, ha magánterületen embernek. Ellenben a sértett szabálysértési feljelentést tehet a kormányhivatalnál, valamint közjegyzőhöz fordulhat fizetési meghagyást kérve. Ezt meg is teszi Péter, de kénytelen a chip szerinti tulajdonoshoz fordulni a felmerült igényével. Igen, úgy tűnik, itt valóban nem bűnhődik, aki hibás. De tanulság ez azoknak, akik szerződés nélkül, a regisztráció átírását nem felügyelve adnak-vesznek kutyákat a (fekete)piacon.

A A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról utolsó előtti mellékletében olvasható, hogy mi alapján dönti el a jegyző, hogy egy kutyatámadás esetén van-e eljárási kötelezettsége vagy nincs. Ezt itt olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!