mindig ugyanoda adják be és regisztrálják

2020.11.16. 20:00

Az ebazonosítás múltja és jelene – A mikrochip nyújtotta előnyökről beszél Lukács Zoltán

Magyarországon 2013 óta kötelező a mikrochip beültetése a 4 hónaposnál idősebb kutyákba. A kisállatklinikus szakállatorvost arról kérdeztük, miért fontos ez a rendszer, de arról is mesélt, miért mindig ugyanoda ültetik be és miért lényeges az azonosító regisztrálása.

S. Töttő Rita

Mikrochipes azonosítóval az elkóborolt kutyák gazdáját is könnyebb megtalálni Fotó: shutterstock

Az állatok egyedi azonosítása fontos dolog volt régen is, és az ma is. A kedvtelésből tartott állatok egyedi azonosítása azonban sokáig csak a fajtatiszta kutyák kiváltsága volt. A fajtatiszta kutyákat a tenyésztő szervezetek tetoválási szám alapján regisztrálták. A tenyésztésbe nem vett, illetve a keverék kutyák azonban semmiféle azonosítóval nem rendelkeztek, így ha például külföldre utaztak a gazdival, akkor a hatósági állatorvosi igazolásban egy hozzávetőleges leírással azonosította a kutyát. Gondot okozott az elveszett kutyák több ezer esete is, amikor hirdetésekben és faliújságokon több száz aggódó gazdival találkozhattunk.

Ez már jelentős számban a múlté, de a mikrochip nyújtotta előnyökről még mindig nem lehet eleget beszélni – fogalmazott a Fejér Megyei Hírlapnak Lukács Zoltán, a fehérvári állatkórház kisállatklinikus szakállatorvosa, amikor a mikrochipes azonosítás történeti hátteréről kérdeztük. A szakember rávilágított: a mikrochip feltalálása a 21. század elején alapjaiban megváltoztatja az állatok egyedi azonosításának rendszerét.

Mikrochipes azonosítóval az elkóborolt kutyák gazdáját is könnyebb megtalálni Fotó: shutterstock

- A mikrochip adta lehetőség azonban önmagában semmit nem ér, annak használatát szorgalmazni szükséges, vagy kötelezővé kell azt tenni, főleg azért, mert bár mikrochipeket már több évtizede használnak szerte a világon, elterjedésük eddig korlátozott volt. Az Európai Unió két területen teszi kötelezővé a mikrochip használatát: az állatok utaztatásánál, és a tenyésztésben. Európában, tehát itthon is egységesen az ISO 11784 szabványnak megfelelő mikrochipet kell beültetni. A mikrochip leolvasók is e szabvány szerint készültek. Ez azt jelenti, hogy minden Magyarországon forgalmazott chip, minden Magyarországon forgalmazott mikrochip leolvasóval olvasható, függetlenül a chip vagy a leolvasó márkájától! – tudtuk meg. A kutyatartók java része ma már tudja: a mikrochip egy rizsszemnyi méretű szövetbarát üvegből készült parányi eszköz. A chip egy injekciós tű-szerű steril applikátorban helyezkedik el és egy tűszúrásnyi beavatkozással ültethető be a kisállat bőre alá. Magyarországon 2013. január 1-től kezdődően a 4 hónapos életkort elért kutyák már csak mikrochippel megjelölve tarthatók.

Európai szabvány szerint az implantáció helye a nyak bal oldala – éppen ezért minden, Európában chipezett kutyában itt keresik a chipet

Az állatorvos által végzett beavatkozás rendkívül gyors, egyszerű és nem okoz nagyobb fájdalmat, mint egy közönséges oltás. A mikrochipet csupán egyszer kell beültetni és kisállataink számára egész életére szólóan biztonságot nyújt. Nincs benne mozgó eszköz, vagy elem, semmi, ami meghibásodhatna, vagy lemerülhetne, csupán egy kis szénszál, amiben egy 15 jegyű számot kódoltak. A chipben kódolt 15 jegyű számot ugyanis kizárólag egy leolvasó készülékkel lehet megjeleníteni néhány centiméter távolságból. Ez a szám tulajdonképpen kisállataink személyi száma, melyet a beültetéssel egyidejűleg a tulajdonos adataival együtt az állatorvosnak rögzítenie, regisztrálnia kell valamelyik nyilvános mikrochip adatbázisban.

- Regisztráció nélkül a mikrochip csupán egy haszontalan implantátum – hívta fel a figyelmet a szakember, aki hozzátette: Magyarországon az utóbbi 6-8 évben nagyjából 1 millió kutya van regisztrálva és mikrochipezve. A pontos szám nem ismert, de ennek az egyedszámnak a valós értéke több szakértő által is megerősített tapasztalati érték.

– Mikrochipet ma sokféle okkal és indokkal lehet használni, azonban kétségtelen tény, hogy ezek között a leghasznosabb – és egyben a leglátványosabb – az elkóborolt, elveszett állatok mielőbbi hazajuttatása. Egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutyáról optimális esetben a megtalálást követően 5-10 perc alatt kideríthető, hogy ki a gazdája! Minden kedves gazdinak azt kívánom, hogy ne veszítse el soha kedvencét és mielőbb győződjön meg arról, hogy kedvence mikrochipezve legyen, és ha ez nem történt volna meg, akkor mielőbb vigye el állatorvoshoz kutyáját, macskáját, kedvencét, hogy nyugodtan alhasson és hosszútávon biztosítsa a kedvenc és gazdi között lévő kötődés és kapcsolat lehetőségét! – fejezte be gondolatait Lukács Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!