Ölben semmiképp!

2021.08.21. 15:30

Kutyával is biztonságban az utakon – Így szállítsuk kedvencünket, hogy mindenki hazaérjen!

A kutya az ember legjobb barátja, tartja a mondás. Nemcsak a szívünkbe, otthonunkba és olykor-olykor az autónkba is beköltözik. Hű társként elkísér minket a leghosszabb utakra, de akkor is, ha éppen csak elszaladunk valahová.

Bagotai Zsanett

Göde Gábor és kutyája, Arya

Fotó: Göde Gábor

Felelős gazdaként, azonban nem mindegy hogyan szállítjuk az autóban kedvencünket, legyen szó, akármilyen hosszúságú útról. Ugyanis egyre gyakoribb jelenség az utakon, hogy a sofőr ölében ülő kiskutyákat látunk, akik természetesen nagyon élvezik a helyzetet, azonban ez egyáltalán nem szabályos és kicsit sem biztonságos.

Göde Gábor fehérvári kutyatréner rengeteget utazik kutyájával, járja az országot és a mai napig elképedve áll sokszor, hogy hogy lehetnek olyan felelőtlenek az emberek, hogy az ölükben, kalaptartón, vagy épp a műszerfalon utaztatják a kedvencünket, veszélybe sodorva ezzel saját maguk és mások testi épségét is.

- Akármennyire jól képzett kutyánk van, érheti olyan inger, amelyre a kedvencünk ösztönösen reagálhat különböző módon: felugrik, rohangál az autóban, ugat. Ezek bármelyike megzavarhatja a sofőrt, elvonhatja a figyelmét, sőt, akár akadályozhatja is a gépkocsi vezetésében. Például egy kisebb testű kutya a pedálok alá kerülhet, és nem tud fékezni a vezető. De ha nyugodtan fekszik, ül a kutyánk a hátsó ülésen, akkor sem tudhatjuk sem őt, sem utastársainkat, sem pedig magunkat biztonságban. Biztosan mindenkivel megtörtént már az, hogy mondjuk valamilyen forgalmi szituáció miatt hirtelen kellett fékezni, és a hátsó ülésen szállított tárgyak elszabadultak az autóban. Nos, egy ilyen helyzetben kutyánk sem viselkedik másként: nekivágódik az első üléssornak, beesik a hátsó sor lábrészéhez, vagy akár előre is repülhet, neki a többi utasnak, vagy az első szélvédőn keresztül, ki a nagyvilágba. Szerintem akinek nem volt még balesetben része, az nem tudja felfogni, hogy egy hirtelen fékezésnél vagy esetleg balesetnél, milyen erők dolgoznak. A mérések alapján egy csupán 2 kg-os kutya 50 km/órás sebességnél, egy ütközés alkalmával 60 kg-os tárgynak megfelelő súllyal csapódik az útjába kerülő ülésnek, embernek, vagy száll tovább a szélvédőn keresztül. Ezek nagyon súlyos következményekkel járhatnak – mondja a szakértő.

Göde Gábor és kutyája, Arya
Fotó: Göde Gábor

Mi a jó, és biztonságos megoldás?

- Látva a kínálatot nem csodálom, hogy a laikusok teljesen elvesznek a csatok, ketrecek, hámok és mindenféle hamis biztonságot nyújtó „csoda” között.

De vegyük ezeket sorra. Amivel sokszor találkozom az a hámhoz rögzíthető, és a biztonsági övbe bedugható csat. Véleményem szerint ezek nem adnak megfelelő védelmet, pláne nem úgy, hogy a legtöbb helyen rossz minőségű anyagokból készült hámot lehet kapni -tisztelet a kivételnek- amelyek nemhogy egy ütközésnél, de még egy kisebb kutya hirtelen megindulásánál is elszakadnak, vagy a csatjuk eltörik. Egy jól kiválasztott szállítóboxszal nagyon hosszú ideig biztonságban tudhatjuk a kutyánkat, utastársainkat és magunkat is az autóban. Nagyon fontos, hogy a kutya méretének megfelelő boxot válasszunk. A vásárlás előtt a legtöbb boltban kutyusunk belemehet, így tudjuk ellenőrizni a méretet. Ha a kutyánk beszállás után kényelmesen meg tud benne fordulni, akkor jó úton járunk, ez lesz a jó méret. Véleményem szerint a legjobb, ha a boxot a csomagtartóba tudjuk tenni, azonban ha az autónk típusa miatt erre nincs lehetőség, akkor rögzíthetjük a hátsó üléssorra is, vagy ha kisebb méretről beszélünk, akkor a hátsó üléssor láb részéhez is rakhatjuk, ügyelve arra, hogy a levegő megfelelő mennyiségben jusson oda. Mindkét esetben javaslom, hogy az első ülést is húzzuk hátra úgy, hogy növeljük a stabilitást. Ez egy nagyobb befektetés, viszont sokkal nagyobb biztonságban tudhatunk mindenkit és ez a legfontosabb – hívja fel a figyelmet Göde Gábor.

Ha megvan a megfelelő szállítóeszköz, hogyan érjem el, hogy a kutya beszálljon?

- Természetesen jutalmazással. Mint mindent az oktatás során, ezt is egy pozitív élményhez kell kötni: elsőre tegyük le a földre, és akár a napi etetés alkalmával dobáljunk be kedvencünknek jutalmat, amikor bemegy érte, akkor dicsérjük meg, hiszen egy számára ismeretlen „ellenséget” győzött le.

Semmiféleképpen se erőszakkal rakjuk bele, hiszen pont az ellenkezőjét fogjuk elérni: negatív élményt jelent számára az, hogy bele kell mennie, hogy utaznia kell. Érdemes minden egyes alkalommal, amikor belement az eb, a dicséret mellett egy vezényszót is adni, mint például a „box”, vagy az „autóba”. Amennyiben a földön ez mutatvány már stabil, akkor berakhatjuk az autóba a boxot, de a jutalom ebben az esetben se maradjon el, ha sikeresen végrehajtotta a kedvencünk a vezényszót. Ügyelnünk kell még arra is, hogy ha idős, vagy beteg kutyánk van, akkor vagy rámpával, vagy beemeléssel kell segítenünk – javasolja a tréner.

A témában megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy milyen szabályozások vannak érvényben a kutyák szállítását illetően, illetve mekkora bírság járhat, ha valaki például az ölében a kedvencével szeli az utakat. Kérdésünkre az alábbi választ adták:

- Bár Magyarországon a KRESZ külön nem határozza meg a személyautóban történő állatszállítást, a kutya rakománynak minősül, ennek megfelelően az előírások alapján „A rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.” Ezen szabályok alapján a kutyát gépjárműben olyan passzív biztonsági eszköz segítségével lehet szállítani, mint például a speciális hám, rögzített box vagy ketrec. A gondossági kötelezettségek közül kiemelendő, hogy az állat a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek észlelésében nem akadályozhatja. A ketrec pedig úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék. A szabályok megsértése a „Közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése” nevű szabálysértésnek minősül, melynek szankciója lehet helyszíni bírság 5 ezer forinttól 50 ezer forintig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!