Nem érdekel senkit kedvenceink élete?

2019.11.04. 19:50

Kutyamérgezések Úrhidán: ne csupán bosszankodjunk, tegyünk feljelentést!

„Valóban nem érdekel senkit kedvenceink élete?!” – őszinte megdöbbenésének adott hangot a közösségi oldalon a település egyik kutyabarát lakója. Szerkesztőségünk figyelmét egyik olvasónk hívta fel a tapasztalt kutyamérgezésekre.

V. Varga József

Forrás: shutterstock

„A kiskutyánk… mindig mosolyt csalt az arcunkra, aki meghallgatott bennünket, mintha értené… és nincs többé!” – a sorokból kiolvasható a fájdalom. Egyedi eset, vagy sorozatos? – firtatják a hozzászólók a közösségi portálon. Állítólag öt kutyus is áldozatul esett a mérgezésnek – írja egy hölgy.

Félliteres műanyag palackot találtunk a kertben, közel a kutyakennelhez. Fagyálló volt benne! – így az egyik komment.

Mi zajlik itt a faluban? Ne dugjuk a homokba a fejünket, igenis adjunk hangot a történéseknek! Fogjunk össze, tegyünk feljelentést! – proponálják többen is.

Hétfő délelőtti információnk szerint az állatorvoshoz egy bejelentés érkezett mérgezésről, az önkormányzathoz eddig még egy sem. Van-e mérgezéses ügy?

Mi lehet az igazság?

– A közösségi hálón keresztül már tudomásunkra jutott, hogy településünkön több kutya elpusztult, melynek hátterében a lakosság mérgezést gyanít – mondta el lapunk érdeklődésére Bognár József polgármester és Boda Zsuzsanna jegyző. Mindez állatkínzásnak minősül, melynek szabályairól a Büntető Törvénykönyv rendelkezik. A törvény vonatkozó passzusa szerint csakis gerinces állatokkal szemben követhető el bűncselekmény, a bántalmazásnak pedig olyan mértékűnek kell lennie, hogy maradandó egészségkárosodást, vagy a jószág pusztulását okozza. A bűncselekmény minősítés fontos feltétele, hogy a

magatartás az állattal szemben indokolatlan legyen.

Amennyiben valaki állatkínzást tapasztal, azt azonnal érdemes jeleznie a hatóságoknak (nem elég a közösségi médián keresztül bosszankodni). Legkézenfekvőbb a rendőrségen feljelentést tenni, hiszen bűncselekmény esetén ők jogosultak intézkedni. A tapasztalt esetet jelezhetjük állatvédő szervezeteknél is, melyek azonnal megteszik a szükséges lépéseket, és a hatóságok felé is ők tesznek feljelentést az állatkínzó ellen.

– Ha pedig például egy kistelepülésen tapasztalunk olyan bánásmódot vagy az állat pusztulását okozó magatartást, amelyet a törvény büntet, az önkormányzat jegyzőjének is jelezhetünk. Állatvédelmi bejelentés a kormányablakokon keresztül is tehető – tette hozzá a falu polgármestere és jegyzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!