Állatvilág

2017.01.05. 14:18

Kutya egy hideg jön! Íme, amire sok állattartó nem is gondolt, pedig nem is drága!

Fejér megye – Nem ciki a kutya alá szalmát tenni, sőt, anyagi helyzettől függetlenül ezt ajánlják a szakemberek. És még a következőket.

S. Töttő Rita

Nem mindenkinek jut eszébe az, hogy az udvaron élő állat számára a mínusz 8 fok, a kemény szél komoly megterhelést jelent – nem ritkán ráadásul  állatkínzásba csap át egy elhanyagoltságból fakadó helyzet. Mindezt a Fema Állatmentő Egyesület tapasztalatai mondatják, amelynek állatvédői az elmúlt években számos megdöbbentő  helyzettel találkoztak a jeges mínuszokban. Bíró Zsolttal, vezetőjükkel elevenítettük fel ezeket az eseteket, mintegy példaként arra, mit okozhat egy feledékeny, hanyag gazda és a tél együtt.

A fázós, benti kutyákra ruhát is kell adni, különben megbetegszenek

– Emlékszem arra a németjuhászra, amelyiket egy szűk, lezárt tákolmányból húztunk ki , sajnos már holtan. Lefogyva, kihűlve találtunk rá, senki nem törődött vele – mondja Zsolt, akiben még ma is élénken élnek az emlékek. Ahogy annak a kutyának a képe is, amelyik egy pici ólban, egyméteres láncon tengette életét, s akinek a szomszédok vittek némi ruhaneműt, hogy ne a jeges földre kelljen feküdnie. – Szerencsére időben szóltak, így meg tudtuk menteni. Egy rövid láncon még arra sem volt lehetősége, hogy a hidegben mozogjon és bemelegítse magát. A többiről pedig nem is beszélve... – az állatmentő persze több hasonló esetet is fel tudna  sorolni, de ők voltak azok, akiknek példája intő lehet a januári mínuszokban.

Nyakas Gábor székesfehérvári kutyakiképző pedig kérésünkre  tanácsokkal szolgált azoknak, akik szeretnének jót tenni kint élő kutyájukkal:

– A legfontosabb az energiadús táplálkozás – mondja, és elárulja ama szokását is, amivel nem csak a torokbántalmaktól, de a gyomorcsavarodástól is meg tudja óvni kutyáit: –                 A száraztápot például langyos vízzel adom, ám emellett én ilyenkor nem teszek vizet a kutya elé, mert a jeges víztől megbetegedhet. Inkább naponta többször megkínálom langyos vízzel, és ilyenkor tápot is többször adok a kutyának, hiszen szüksége van a plusz energiákra.

A Fema ezt a kutyust sikeresen mentette meg a jeges mínuszoktól - és persze az elhanyagolástól

A szakember szerint a januári hidegben is szüksége van a mozgásra a kutyáknak, bár rövidebb ideig, mint jó időben. – Ha olyan a kutya, ruhát is adok rá – teszi hozzá, ahogy azt is: az állat talpának védelmét sem szabad elfelejteni, megfelelő krémmel vagy cipővel óvható meg a puha párnácska a sós létől, jégtől.

A kutyaház téliesítése sem mellékes, sőt, az eb számára életmentő jelentőséggel bír: jól szigelelt, lábakon álló, szűk bejárattal rendelkező darab legyen, hangsúlyozza Nyakas Gábor.

Fotó: Molnár Artúr, Fema

– Egy átlátszó pvc függőnnyel kizárhatjuk a hideget, viszont a kutya kilát rajta a házából, így biztonságban is érzi magát benne – tudjuk meg a kiképzőtől.

Abban pedig  minden szakértő egyetért, hogy az ól bélésének a legjobb – anyagi helyzettől függetlenül – a szalma! Nem a rongy, ami könnyen átnedvesedik és kihűl, amit ezután a kutya előszeretettel rángat ki a házából, hogy ne kelljen rajta feküdnie, hanem a könnyen száradó, természetes szalma. Érdemes ezeket a tanácsokat mindenkinek megfogadni, télen nagyobb odafigyelést igényelnek ugyanis állataink!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!