Nincs még egy lépcsőház, ahol hasonlóval találkoztunk

2018.06.05. 10:00

Kutya a társasházban: az ajtóra kihelyezett tiltó cetli vét a jogszabályok ellen

Az 1. számú lakásfenntartó szövetkezet nevében valaki kövér betűkkel kiírta egy Salétrom utcai panelház hátsó bejáratához: „Tisztelt lakótársak / Felhívom figyelmüket / kutyát az épületbe behozni / TILOS.” Aki nem ismeri a jogszabályokat, talán még be is dől ennek a fenyegetőző hangnemű cetlinek.

S. Töttő Rita

Az ominózus Salétrom utcai kiírást mi is megtaláltuk

Fotó: a szerző

Olvasónk, Csordás Mária vette észre a Salétrom utca egyik lépcsőházi ajtajában árválkodó feliratot.

– A Salétrom utcai ház a találkozóhelyünk az állandó kutyás barátokkal, s onnan szoktunk indulni. Azon a napon, amikor a feliratot megláttam, egyedül mentem, ezért a parkolón keresztül vágtam át. Akkor tűnt fel a kiírás. Hazafelé jövet fotóztam le. Nem hinném, hogy a lakásszövetkezet adta ki a papírt, inkább a házban lakók magánakciójának vélem. A tapasztalatom az, hogy ezen a részen rendszeresen kiordibálnak és nyomdafestéket nem tűrő szöveggel illetik a kutyusokat és bennünket is – meséli az olvasó, aki jó nyomon jár, amikor arra gondol, hogy nem lakásszövetkezeti a kiírás. Mert noha a Fejér Megyei Hírlapnak nem sikerült elérni a szövetkezetet a témában, nincs még egy lépcsőház, ahol hasonló tiltással találkozhatnánk.

A helyzet az, hogy nem is lehet. A kedvtelésből tartott állatok tartásáról szóló hatályos kormányrendelet ugyanis meglehetősen részletesen szabályozza, mekkora kutya milyen körülmények között és hány négyzetméteres állandó lakótérben tartható. Éppen ezért helyi önkormányzati rendeletnek nem is kell erre külön kitérnie, a szemfüles jogkövető állattartó (vagy éppen állatgyűlölő) tudhatja is: Székesfehérvár sem szabályozza már külön ezt a témát. Megteszi helyette a kormányrendelet, ami irányadó s a legmagasabb szintű jogszabály. Ennél szigorúbban eljárni, tiltani nem lehet. Még egy lakásszövetkezet vagy társasházi szervezeti és működési szabályzat sem írhat elő ennél szigorúbb feltételeket. A lakásában mindenki tarthat kutyát a meghatározott keretek szerint: „Tilos kis testű ebet 10 m2-nél, közepes testű ebet 15 m2-nél, nagy testű ebet 20 m2-nél kisebb területen tartósan tartani.”

Az ominózus Salétrom utcai kiírást mi is megtaláltuk
Fotó: a szerző

Szomszéd aláírása éppúgy nem szükséges hozzá, mint engedély bármilyen szövetkezettől. Persze ha az állattartás szükségtelen mértékben zavarja a szomszédokat, mert mondjuk állandóan ugat, büdös, akkor az együttélés szabályaira hivatkozva lehet eljárást indítani. Ha pedig a kutya állatra vagy emberre veszélyesnek tűnik, mert mondjuk támadóan lép fel, megmorogja, rosszabb esetben megharapja a lakókat vagy azok állatait, akkor az állat veszélyessé nyilvánítása kérvényezhető. A veszélyes eb tartása pedig már szigorúan kötött, erről nemrég írtunk az állatok védelméről szóló törvény boncolgatásakor. Néhány éve bíróságra is került egy ügy Magyarországon, amelyben egy­értelműen kimondta az ítélet: társasház nem szabhatja meg a kutyatartás feltételeit, nem tilthat ki kutyákat a házból. Aki mégis megteszi, vét a jogszabályok ellen, s ezért akár még a bíróság előtt is felelhet, ha a kutyások összefognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!