Frissen Fejérből

2021.09.13. 15:15

Különleges felhozatal, rekordszámú nevezés az agarak nagy fesztiválján Gárdonyban

Az óriási ír farkastól az apró olaszig az agarak minden fajtája képviseltette magát hétvégén a Magyar Agár Klub klubkiállításán, a gárdonyi Sirály strandon. Sőt mi több, olyan, az FCI által még el nem ismert különlegességekkel is találkozhattak az agárrajongók, amelyeknek csak néhány példánya él Magyarországon. A köznyelv csak hosszú szőrű whippetnek és kis orosznak szólítja őket, és noha felvonulhattak a bírók előtt, elismerésben még nem részesülhettek.

S. Töttő Rita

Az 50-es, 60-as évek miliőjében és a Velencei-tóval a háttérben az agarasok – mint Bárány Margit – fesztiváloztak, versenyeztek

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Remek időben és helyszínen kapott helyet a Magyar Agár Klub „Old Style” agárfesztiválja a hétvégén: a gárdonyi Sirály strandon rendezték meg ugyanis a találkozót, amely rangos agárkiállítás helyszíne is volt egyben. Az agárrajongók számára igazi csemege volt ez az esemény, melyen a magyartól és afgántól a kis olaszon és whippeten át az azawakhig és az ír farkasig az összes agárfajta, valamint a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) fajtameghatározásának 5. csoportjában szereplő „agárszerű” fajták is helyet kaptak.

Az 50-es, 60-as évek miliőjében és a Velencei-tóval a háttérben az agarasok – mint Bárány Margit –
fesztiváloztak, versenyeztek
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Vagyis azok, amelyeknek van valami közük az agarakhoz: ilyen a basenji, az ibizai kopó vagy a fáraókutya – mindegyikből láthatott itt a közönség néhány példányt. De ennél is többet kapott az, aki szereti, ismeri az agarakat: olyan, viszonylag új fajtákat láthatott végre élőben a látogató, amelyek még európai szinten is ritkák, és az FCI még nem ismeri el őket önálló fajtaként: ilyen a silken windhound, vagy a köznyelvben csak kicsi orosz agárként ismert fajta, valamint a silken windsprite, a hosszú szőrű whippet. Amerikában ezek már önálló fajták, itthon azonban még várat magára az elismertetésük. Éppen ezért ugyan felvonulhattak a ringben a bírók előtt, de inkább csak a vizuális öröm kedvéért – kupáért, rozettáért ezúttal nem. Ezt már Haller Zoltán, a Magyar Agár Klub vezetője mesélte a fesztivál megnyitóján. Neki köszönhető az a különleges miliő is, mellyel megörvendeztette a versenyzőket, látogatókat.

A Tisza-parti Szélvész-kennel egyik legifjabb szépsége 11 hetes
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az 50-es, 60-as évek dekorációi a kiállítás minden helyszínén, kis tematikus fotópontok formájában kaptak helyet, sőt, számos résztvevő maga is e kor divatja szerint öltözött fel. Az agarak eleganciájához méltó „csinibabás” szerkók, pöttyös és tüllös szoknyák, felhajtott kockás férfinadrágok tették igazán különlegessé az eseményt. A presztízst pedig a nemzetközi bírógárda adta meg, élükön Szanka Judit elismert agárspecialistával. Éppen ez az oka annak, hogy a hétvégi rendezvényen rekordszámú nevezés érkezett: ezúttal ugyanis – a szokásos 70-80 helyett – 216 agarat neveztek a CAC-, azaz klubkiállításra.

A whippet és az FCI által még el nem ismert társa, a silken windsprite
(hosszú szőrű whippet) találkozása
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Agár Klub tagjai évek óta jelentős eredményekkel emeli Magyarország hírnevét, ezek közül csak a legutóbbiakat emelte ki Haller Zoltán megnyitóbeszédében. Az FCI münsteri Európa-bajnokságán ugyanis több magyar tulajdonú agár is első vagy dobogós helyezést ért el. A klub ugyanis a kiállítások mellett coursing és pályaversenyek rendezésével is foglalkozik. A résztvevőket Erdei Péterné, Gárdony alpolgármestere is köszöntötte, és egészen egyedülálló rendezvénynek nevezte a fesztivált. Majd pedig azt mondta: reméli, hogy az agarasok máskor is jönnek még, mert örömmel látják őket.

Az ír farkas agár az egyik legnagyobb kutyafajta: termete ellenére
jámbor, kedves jószág
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!