A veszély valós, de ha tavasz, akkor irány a természet

2019.03.19. 14:30

Kullancs ellen kamásli: van fegyver a vérszívók ellen

Március dereka van, így hivatalosan is elkezdődött a kullancs szezon. Az apró paraziták súlyos betegségek okozói lehetnek, emiatt akár a védő oltás kockázatait is sokan felvállalják. Egy biztos, a városban sem vagyunk biztonságban, tehát nem érdemes lemondani a kirándulás nyújtotta örömökről.

Palocsai Jenő

Nemcsak kirándulás közben, de a városban járva is találkozhatunk kullancsokkal

Fotó: Shutterstock

Egyre többször közelíti meg a nappali csúcshőmérséklet a 20 Celsius-fokot, ezáltal egyre kevesebb embernek van kedve a szobában maradni. A kullancsok is érzik, hogy eljött az ő idejük, így erdőn-mezőn, parkban és parkolóban egyaránt áldozataikra várnak. A zárt ruházat, a kamásli és kullancsriasztó készítmények használata nem elég, elengedhetetlen a test rendszeres vizsgálata is. Ha valaki kullancsot talál magában, azonnal szedje ki! Bármennyire is viszolygunk tőle, a vérszívót meg kell őrizni, mert későbbi vizsgálata segíthet kideríteni, milyen betegséget is adott át. Sokan döntenek úgy, hogy védőoltással vértezik fel magukat vagy gyermekeiket.

Nemcsak kirándulás közben, de a városban járva is találkozhatunk kullancsokkal
Fotó: Shutterstock

Ahogy minden védőoltás körül, itt is gyakran alakul ki parázs vita az ellenzők és a támogatók között. Egy biztos, a védőoltás-sorozatot javasolt ősszel elkezdeni, hogy tavaszra kialakuljon a védelem. Ez még nem jelent teljes védettséget, életkortól függően emlékeztetni kell a szervezetet egy-egy ismétlőoltással. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az oltás csak kullancs-encephalitis ellen véd. A Tibola és a Lyme-kór ellen védtelenek maradunk. Ha az első 24 órában sikerül szakszerűen eltávolítani a rovart, akkor nagy eséllyel nem fertőződünk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!