Ökoport

2018.12.18. 16:00

Kopogtat a havasi cincér esztendeje

A Magyar Rovartani Társaság szavazásán a havasi cincér a kis Apolló-lepkét és a magyar tarszát megelőzve nyerte el a 2019-es év rovara címet.

Majer Tamás

Rövidke a hím havasi cincérek felnőtt élete

Fotó: Shutterstock

A havasi cincér neve megtévesztő lehet, hiszen valójában nem a téli hónapokban éli „világát”. A havasi cincér 3-4 centiméter hosszú bogár. Halvány égszínkék alapszíne van, fekete foltoktól pöttyös. Csápja végét fekete szőrbojt ékesíti. A hímek csápja mintegy kétszer olyan hosszan ível, mint a nőstényeké. Egyébként a hímek karcsúbbak, a nőstények „testesebbek”.

Előszeretettel élnek bükkösökben, legszívesebben a nemrégiben elhalt fákat lakják be. Kiváltképpen a fák törzsében, vastagabb ágaiban ütnek tanyát, úgyhogy a kidőlt fákban érdemes őket keresni. Jellemzően júliusban rajzanak. A hím havasi cincérek területvédők: más havasi cincérekkel és a többi bogárral szemben egyaránt fellépnek.

Rövidke a hím havasi cincérek felnőtt élete
Fotó: Shutterstock

A nőstényeket bezzeg örömmel magukhoz engedik, hogy hamar párosodhassanak velük. A gyorsaság azért is fontos, mert a kifejlett hím havasi cincérek „felnőtt” élete ritkán tart 10 napnál tovább. Ehhez képest korábbi életszakaszuk, a lárvakoruk igen hosszú, 3-4 év is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!