A betegségnek ma már van műtéti megelőzési lehetősége

2019.06.19. 07:45

Komoly dolog az, amikor a gyomor becsavarodik

A gyomorcsavarodás nagytestű kutya esetében komoly veszélyforrás. Elég csak egyszer többet adni neki enni vagy nem figyelni oda az etetést követő nyugalomra, máris megtörténhet a baj. Jó hír azonban, hogy ma már létezik olyan eljárás, amellyel nagy eséllyel megelőzhető ez a probléma! A fehérvári állatkórház szakemberei meséltek a betegségről, megelőzésről is.

S. Töttő Rita

A nagyobb testű fajtákat fokozottabban veszélyezteti a gyomorcsavarodás veszélye. Gazdik, figyelem! Vigyázzunk hát rájuk! Fotó: Shutterstock

A gyomorcsavarodásról mint lehetséges veszélyforrásról már az átlag kutyatartó is hallott. Sajnos nagyon sokan meglehetősen közelről ismerik ezt a betegségtípust, sőt sokak kedvence vesztette már életét ennek a kórképnek „köszönhetően”. Ezért is nagyon fontos a tájékoztatás, az, hogy tisztán lássanak azok a kutyatartók, akiknek kedvencei érintettek lehetnek.

A gyomorcsavarodás súlyos, sokszor bizony életet veszélyeztető és az esetek többségében elhulláshoz vezető betegség. Elsősorban, ahogy azt sokan tudják is, nagy- és óriás testű kutyákban fordul elő. Azt azonban kevesebben, hogy kivételes esetekben kis- és közepes testű kedvenceinkben is kialakulhat. A legveszélyeztetettebbek valamilyen oknál fogva a fajtatiszta kutyák – azon belül is különösen a német (dán) dog, a bernáthegyi, az ír szetter és a német juhász, de egyéb fajtákban sem ritka. Minél idősebb egy kutya, annál nagyobb eséllyel jelentkezhet nála a betegség. A statisztikák így is azt mutatják, hogy a 8-10 éves élettartam alatt 20-24 százalék eséllyel jelentkezhet a baj.

Sokféle oka lehet a betegség megjelenésének, de íme az állatkórház szakembereinek tapasztalata: a gyomorcsavarodás kialakulásának esélyét növeli az egyszerre nagy mennyiségben elfogyasztott, jellemzően száraz táp, annak gyors felvétele, illetve az etetést követő felügyelet nélküli testmozgás. Amelyre pedig ugye nyáron, amikor többet van a kutya is a szabad levegőn vagy többet futkározhat a szabadban, nagyobb az esély…

A nagy mennyiségben felvett takarmány a gyomornedvek és a felvett ivóvíz miatt megduzzad, ezáltal a gyomor falának feszülését okozza, amitől annak mozgékonysága (motilitása) lassul vagy le is állhat. Az etetést követő mozgás, hempergés – amely adódhat a feszülő gyomor okozta rossz közérzetből is – vezethet a gyomor – jellemzően óramutató járásával megegyező irányú – csavarodásához. A gyomor elfordul, helyzete a hasfalon belül megváltozik, emiatt a nyelőcső és a vékonybél egyaránt megcsavarodik. A csavarodás miatt nincs lehetősége a tartalomnak ürülni sem a nyelőcsövön át, hányadék formájában, sem pedig a vékonybelek irányában, így a pangás a gyomortartalom erjedéséhez, ezáltal gázképződéshez vezet, ami tovább súlyosbítja a problémát. A gyomor csavarodásával annak vérellátása is romlik, meg is szűnhet – illetve az egyéb szervek és erek összenyomatása miatt perifériás keringési elégtelenség, szívritmuszavar, endotoxinsokk alakul ki. És a baj már meg is történt…

A nagyobb testű fajtákat fokozottabban veszélyezteti a gyomorcsavarodás veszélye. Gazdik, figyelem! Vigyázzunk hát rájuk!
Fotó: Shutterstock

A tünetek nem sokkal az etetést követően alakulnak ki. A kutyák ilyenkor nyugtalanok, hányingerük van, inni próbálnak, de a vizet jellemzően visszaöklendezik, hasuk felfúvódik, elfekszenek. A gyógykezelés sikeressége még a 3-6 órán belül történő sürgősségi ellátás esetén sem garantálható, bár a lehető leghamarabbi felismerés és kezelés növeli a túlélés esélyét.

De van egy jó hír azoknak, akik a megelőzésben hisznek: van lehetőségünk megelőzni a problémát, ha nagytestű kutyánkat többször kis adagokkal etetjük meg a nap folyamán, illetve kerüljük, megakadályozzuk az etetést követő mozgatást, mozgást. Műtéti úton is van lehetőség megelőzni a problémát, ilyenkor a gyomorfalat a hasfalhoz varrja ki az állatorvos, és ezzel megakadályozható a gyomor megcsavarodása. A fent felsorolt fajták esetében célszerű ezt a preven­tív műtétet választani. Persze ilyenkor sem szabad túletetni kedvencünket, mert a heveny gyomormegterhelés is okozhat súlyos tüneteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!