Etessük őket?

2019.04.15. 15:00

Költöző vízimadaraink visszatértek hozzánk

Az állatvédők nem győzik hangsúlyozni: nincs szükségük a „látványetetésre” – főleg nem a kenyérmaradékra.

S. Töttő Rita

Az ember közelségében élő vízimadarak megkeresik a maguk táplálékát – mint ahogy ők is a Palotavárosban

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Tengerekről tértek vissza hozzánk a vadrécék, amelyek a városok, falvak kisebb-nagyobb édesvízi területein érzik jól magukat. Láthatjuk őket horgásztavakon, a Sóstón és a Palotaváros csatornáinál is. Az etetésük azonban nem éppen jó ötlet, főleg nem akkor, ha kenyér­maradékkal kínáljuk őket. Persze szívesen meg­eszik, ám a gyorsan emésztődő szénhidrátból készült kenyér súlyos emésztési zavarokat okozhat a gyomorbélcsatornájukban, és bizony többek közt begyhuruthoz vezethet.

Az ember közelségében élő vízimadarak megkeresik a maguk
táplálékát – mint ahogy ők is a Palotavárosban
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

 

Vízimadaraink természetes tápláléka igen változatos: a hattyúk főképp növényevők – vízinövények részeit és magvait eszik, kisebb mennyiségben pedig állati eredetű táplálékot fogyasztanak. A vadludak szintén növényeket, füveket, leveleket fogyasztanak – főképp a szárazföldön. A récék között vannak növényevők és állati eredetű táplálékot fogyasztók egyaránt. Éppen ezért, ha mindenképpen szeretnénk őket valamivel etetni, zöld leveles növényekkel vagy éppen nyers hallal kínáljuk őket. Állatkereskedésekben, sőt már több vízparti automatában is kapható azonban növényi összetevőket tartalmazó víziszárnyastáp is, amely szintén alkalmas csemege lehet a számukra. Az igazság azonban az, hogy valójában nincs szükségük az emberi segítségre ezen a téren – megkeresik maguknak a megfelelő táplálékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!