már tesztelik

2020.05.13. 08:00

Kiszagolhatják a kutyák a koronavírust is?

Köztudott, hogy a kutyáknak rendkívül jó a szaglásuk, s az is, hogy ezt a tulajdonságukat számos esetben felhasználta már az ember a sérültek felkutatásától a drogkeresésen át bizonyos betegségek felismeréséig. Ez utóbbi miatt merült fel amerikai és londoni kutatókban, hogy a koronavírus kiszagolására is alkalmas lehet az ember barátja. Az ezzel kapcsolatos kutatások, a hírek szerint már meg is indultak.

S. Töttő Rita

A jó szaglású kutyák tudását, képességét sok fontos helyzetben hasznosítja az ember Fotó: shutterstock

Izgalmas lehetőségeket tartogatnak azok a kutatások, amelyekről nemrégiben számoltak be a nemzetközi hírekben: a Londoni Egyetem és a Pensylvaniai Egyetem kutatói ugyanis jelenleg is azon dolgoznak, hogy megtudják, vajon a kutyák alkalmasak-e a koronavírus kiszagolására.

A jó szaglású kutyák tudását, képességét sok fontos helyzetben hasznosítja az ember
Fotó: shutterstock

Jelenleg labradorokkal folyik a kutatás, amelyeknek koronavírusos és nem beteg emberek vizelet- és nyálmintáit mutatják meg, vajon különbséget tudnak-e tenni közöttük. Ha sikerrel járnak, a Covid-ra kiképzett kutyákkal repülőtereken, kórházakban s egyéb forgalmas helyeken is kiszagoltathatják a beteg embereket. Sőt, ennél is továbbmentek: a cél az, hogy ezt a tudást felhasználva olyan digitális teszteket alkossanak, amelyek a kutyák orrához hasonlatosan érzékelik a vírust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!