a jövő és a szabadság jelképe

2021.03.23. 07:15

Kiscsikó született a dinnyési parasztudvarban

Nagyjából egy éve alakult lovardából hagyományőrző állatsimogatóvá a Várpark melletti parasztudvar.

Tihanyi Tamás

Ofélia vidáman ismerkedett világának csodáival

Fotó: Tihanyi Tamás

Az első év tapasztalatai még annak tükrében is igen jók voltak, hogy a járvány szinte kizárta nagyobb programok rendezését. A létesítmény vezetője, Király Attila az alapításkor célként tűzte maga elé, hogy magyar őshonos háztáji állatokat, régi, paraszti termelési eszközöket mutat be látogatóinak, akik azért nem maradtak távol. Az idei csibéket már elhozta a gödöllői génbankból, de a nagy szenzációt Ofélia, az őshonos kisbéri csikó érkezése okozta.

– Négy napja vettük észre, hogy egyik vemhes kancánk furcsán viselkedik, többször a földre feküdt, aztán megkezdődött az ellés – mondta Király Attila. – Szerencsére minden gyorsan és jól ment, és ugyan a kiscsikó egyik lábát nekem kellett világra segíteni, a körülmények végül az anyaállat és az újszülött számára is szerencsésen alakultak.

 

Annyira, hogy négy nap után óvatosan kikísérték a kancát és a csikót az istálló öleléséből, és az udvaron láthattuk, ahogy a kedves és riadt jövevény ismerkedik környezetével, amely még jó ideig – sok látogató örömére – az otthona lesz. Attila elmondta, amint a helyzet engedi, bátrabban látnak a rendezvények szervezéséhez, és az egyéni látogatók mellett minél több iskolás csoportot várnak oktatási célú foglalkozásra, de a tervek között szerepel idősek és fogyatékossággal élők vendégül látása is. Hiszen ma már bizonyított, hogy az állatok közelségének jótékony, már-már gyógyító hatása van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!