Hirdetés

2019.10.04. 14:32

Kiscica került a házhoz, segítség!

Mikre kell figyelni, ha váratlanul kiscica kerül a házhoz – akár a mi macskánk kölykeként, akár, ha találunk egyet? Hogyan érdemes gondozni a csöppséget? Hogyan kell táplálni? A kiscica gondozása felelősségteljes, ám egyben nagyon hálás feladat.

 

Lássuk hogyan gondoskodjuk a kiscica egészségéről és persze jó közérzetéről:

Alapvető felszerélés

Még a kölyök macska hazaérkezése előtt érdemes beszerezned mindent, amire a kis jövevénynek szüksége lehet. Legfontosabb az új etető és itatótál, kényelmes fekhely, alom és cicajátékok. Ha 6 hetesnél fiatalabb, akkor cumisüveget és macskatejet (tehéntej tilos) is szerezz be egy állateledel üzletben.

A macskákat nem kell szobatisztaságra nevelni, elég, ha az alom mindig frissen és tisztán van tartva, a kismacska tudni fogja, hogy oda végezze dolgát. Az almot lehetőleg védett, csendes helyre tedd.

Mindenképp érdemes beszerezned egy szállítódobozt, akár utazáshoz, akár az állatorvoshoz kell vinned kis kedvencedet.

Fontos odafigyelni a kismacskák egészségére

Óvintézkedések

Ha kertes házban laksz, az első egy hónapot töltse a házban a cica és csak néhány órára engedd ki a kertbe. Hagyj időt neki, hogy megszokja az új környezetet és az illatokat.

Ha még nem történt meg, mindenképp vidd el az állatorvoshoz, hogy megkapja a kötelező oltásait. Szintén az állatorvostól kell kérned féregirtást és kifejezetten kölyök macskának készült bolha- és atkairtó szert.

Táplálás

A kiscicákat jobb minél előbb rászoktatni a változatos táplálkozásra, mert később már nem tudsz változtatni az ízlésén. Válogass különféle kifejezetten kismacskáknak készült eledelek közül. Fiatal korban a nedves eledel jobb választás, hiszen a kicsiknek még nem olyan erősek a fokaik, hogy gond nélkül elropogtassák a száraz tápot.

Figyelj oda a mennyiségre is: a kiscicákat 3 hónapos korukig napi 4-5 alkalommal kell etetni, 3 hónapos kor felett napi 3 alkalommal és fél éves kor után napi 2 alkalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!