szilveszter

2021.01.20. 07:30

Kevesebb kutya szökött el idén?

Minden évben parázs viták kiváltója a szilveszteri tűzijátékok durrogása a szórakozó tömegek és a kutyatulajdonosok között. Változtattak ezen a 2020 szilveszterére bevezetett korlátozások?

Baráth Eszter

Be kellene tartani a megadott időintervallumot

Fotó: Shutterstock

Az Alpha-Segítőkéz Állatkórházi Alapítvány vezetője, Molnár Tamásné Zsazsa elmondta, az új, tűzijátékok használatára vonatkozó korlátozások nem eredményeztek nagy változást a szilveszterkor elkóborolt kutyák számában. Kiemelte, bár a fellőtt pirotechnikai eszközök mennyisége sem csökkent jelentősen, mégsem ez okozza a problémát. A legnagyobb baj az érvényben lévő szabályok be nem tartása, mely leginkább az időtartam tekintetében tapasztalható. A szórakozó emberek nemcsak a szilveszter éjszakáján engedélyezett időintervallumban, de akár napokkal korábban és az új év első napjai­ban is használják a tűzijátékokat.

Be kellene tartani a megadott időintervallumot
Fotó: Shutterstock

Molnár ­Tamásné elmondta, a legnagyobb probléma ebből fakad, hiszen a gazdákat és kutyáikat a legváratlanabb pillanatban érhetik a megpróbáltatások. A házi kedvencek ösztönből cselekednek, így olyan helyeken is ki tudnak szökni, amelyekre tulajdonosaik nem is gondolnának. Bizonyos esetekben ablakokat, ajtókat törnek ki, de előfordult, hogy az ASKA csapatának iszapba ragadt állatot kellett mentenie.

Zsazsa úgy véli, megoldást jelenthetne, ha a lakosság nem használhatná a kérdéses eszközöket, egy-egy központi tűzijátékra viszont mindenki fel tud készülni, így a kutyák tulajdonosai sem félve várnák az évfordulókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!