Állatbarát

2021.04.27. 13:30

Kevesebb gólya található a hazai fészkekben

Néhány év alatt jelentősen csökkent a hazánkban megtalálható fehér gólyák száma, de mi magunk is sokat tehetünk értük.

Baráth Eszter

Az elmúlt 5 évben radikálisan csökkent a gólyapárok száma

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A magyarországi fehérgólyaállomány sokáig stabil adatokat mutatott. Az utóbbi öt esztendő során viszont nagymértékben csökkent az egyedek száma. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felmérései szerint az elmúlt évek alatt, mintegy negyedével csökkent a fehér gólyák száma.

Az egyesület 1941 óta, ötévente összesíti az országos fészkelő fehér gólyák felmérésének adatait, erre került sor most is. Az adatok alapján idén már csak 4000 párt lehetett Magyarországra várni, ami 22 százalékos csökkenést jelent az elmúlt évtizedekhez képest, amikor 4800-5500 pár körül stabilizálódott az állomány. A csökkenés leginkább a Dunántúlon érzékelhető, itt ugyanis az elmúlt húsz esztendőben sokfelé megfeleződött a párok száma.

Az elmúlt 5 évben radikálisan csökkent a gólyapárok száma
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület figyelmeztetése szerint az állománycsökkenés általánosnak tekinthető a fehér gólya teljes elterjedési területén. Ennek oka többek között a nagyüzemi mezőgazdaság élőhely-átalakítása, az elektromos áramütés okozta nagymértékű elhullás és a klímaváltozás miatti szárazság.

Az érintett madarak állományának csökkenése mérsékelhető lehet, ha megőrizzük az üde és nedves füves területeket, amiket természetbarát módon kezelünk, valamint az áram­ütések miatt elhullott állatok számának csökkentése is lehetséges, de a mediterráneumban napjainkban is folyamatosan zajló madárpusztítás mérséklése is fontos szerepet játszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!