vigyázzunk!

2021.04.04. 07:15

Kedvenceinkre is veszélyes betegséget hordoz a kullancs

A kullancsok okozta betegségek igen komolyak lehetnek kedvenceinkre nézve. Az állattartók körében élő tévhitek miatt sokan bagatellizálják a megbetegedés lehetőségét is. Hogyan kell eltávolítani a kullancsot, milyen betegségeket terjeszt, hogy lehet védekezni ellene – ezekről a fontos tudnivalókról kérdezte a baon.hu szerkesztősége Ónodi Zsolt kiskunfélegyházi állatorvost.

Várkonyi Rozália / baon.hu

Vigyázzunk nagyon a kedvenceinkre

Forrás: Shutterstock

Hazánkban a kullancsok a márciustól május végéig tartó időszakban aktívabbak, majd ezután szeptember elejétől november közepéig ismét fokozódik az aktivitásuk – írja a baon.hu.

A vérszívó paraziták az enyhe telek miatt nem pusztulnak el, áttelelnek, emiatt tehát igazán kullancsmentes időszak hazánkban sajnos nincs, egész évben érdemes vigyázni kedvenceinkre. Nem minden kullancs fertőzött, illetve adja tovább a kórokozókat, azonban mindegyikre, mint potenciális veszélyforrásra kell tekintenünk. A kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegség a babéziózis.

– A kutyákra veszélyes elsősorban ez a betegség, mert a babéziózis nevű fertőzést hordozzák, ami kifejezetten kutyák egysejtű parazitás fertőzése, és kezelés nélkül egy halálos betegség – mondta el Ónodi Zsolt állatorvos.

A szakember hangsúlyozta, hogy ha észrevesszük a kutyánkban a kullancsot, minél hamarabb el kell távolítani azt.

– Kiszedhetjük egy kullancscsipesszel, kullancshoroggal – ezeket speciálisan erre a célra fejlesztették –, de ha nincs kéznél, használhatunk szemöldökcsipeszt, vagy a legrosszabb esetben a körmünkkel is kiszedhetjük. Az a lényeg, hogy távolítsuk el a vérszívót, még mielőtt belejuttatná a nyálát a kutya szervezetébe – tanácsolta az állatorvos. – Pici csavaró billentő mozdulattal kell kiszedni a kullancsot. Ha véletlen beszakadna a feje, egy pici tűvel alá lehet nyúlni, és ki kell billenteni. Ha benne marad a feje, 1-2 milliméteres gennyes góc keletkezik, amit sebészileg kell kezelni, kiszedni, kitakarítani.

Ónodi Zsolt elárulta, hogy többféle készítmény is létezik, amelyekkel megvédhetjük állatainkat a kullancsoktól.

Vigyázzunk nagyon a kedvenceinkre
Fotó: Shutterstock

– Vannak már tabletták, nyakörvek, szprék, cseppek is, amelyekkel megóvhatjuk kedvenceinket. Jelen helyzetben a tabletták a legkorszerűbbek, ezt szoktam mindenkinek javasolni elsősorban, mert például egy macska a nyakörv miatt felakadhat valahova, a kutyák pedig leszedhetik egymásról a nyakörvet. A cseppek és a gyógyszerek vénykötles készítmények, ezt mindig az állatorvos írja fel és ott helyben, vagy gyószertárban lehet ezeket a szereket megvásárolni.

A szakember hangsúlyozta, hogy fontos a készítmény alkalmazása előtt figyelmesen elolvasni a tájékoztatót, mert vannak olyan termékek, amelyeket csak kutyáknál lehet használni, a macskákra ártalmas lehet.

– Vannak cseppek és tabletták amelyet csak kutyákra lehet alkalmazni, ez nagybetűvel rá van írva a készítményekre, ezért szeretném felhívni az állattartók figyelmét, hogy a macskákra csak olyan terméket használjuk, ami nekik való, mert a macska életébe is kerülhet, ha nem a megfelelő szert használjuk.

A babéziózis fertőzésről fontos tudni, ha kullancs van a kutyában és tünetei vannak azonnal állatorvoshoz kell vinni.

– Ha az állatban kullancs van, és besárgul, bágyadt, lázas lesz, narancssárgát, téglavöröset pisil, tehát látszik, hogy vér van a vizeletében, mihamarabb állatorvoshoz kell fordulni – figyelmeztetett a szakember. – Ha ezt a betegséget nem kezelik mihamarabb, akkor akár 72 órán belül el is viheti a kutyát. Ez egysejtű parazita, ami a vörösvérsejtek szétesését okozza az eb szervezetében. Enyhébb esetekben injekciós kezelés, rosszabb esetben infúziós kezelést kell alkalmazni. Vérátömlesztéssel lehet megmenteni a kutya életét. Ha időben állatorvoshoz fordulunk könnyen gyógyítható ez a betegség, de az időfaktor itt nagyon-nagyon fontos.

A kullancsot bárhol összeszedheti az állatunk, elég hozzá egy füves udvar. Tévhit, hogy csak erdőben, kirándulás közben juthat a bőrbe kullancs. Az élősködők a házak kertjében, hobbikertekben, városi zöld területen is jelen vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!