Megtalálták az allergén ellenanyagát

2019.08.06. 16:00

Jó hírek jöttek a kutatóktól macskaszőr-allergiásoknak

A macskaallergiás cicabarátok számára jelenthet nagy örömöt az a kutatási eredmény, amelyet nemrégiben publikáltak a kisállatok táplálkozásával foglalkozó kutatók. Az eredmények biztatóak: az allergén antiallergénjével etetett macska ugyanis kevésbé allergizál...

S. Töttő Rita

A cicák által termelt allergén anyag megtapad a szőrön és a korpán, majd a környezetbe jut

Fotó: Házi Péter / Fejér Megyei Hírlap

Egyes kutatások szerint minden ötödik ember allergiás lehet a macskákra. Egészen pontosan a „macskaeredetű allergénekre” – amelyeknek köszönhetően sokkal többen vetik el a cicatartás gondolatát, mint szeretnék. Sőt, gyakran az allergiás tünetek miatt mondanak le sokan a macskák további tartásáról és kerülnek ezért a kisállatok menhelyekre, utcára, új családba. A Veterinary Times idén júniusban jelentetett meg egy cikket arról: erőteljes kutatások eredményeként derült ki, hogyan s miként lehet visszaszorítani az allergiás reakciók kialakulását. Egészen érdekes felfedezésre jutottak a kisállatok táplálásával kapcsolatos ismeretek bővítésén dolgozó egyik neves intézet kutatói.

A cicák által termelt allergén anyag megtapad a szőrön és a korpán, majd a környezetbe jut
Fotó: Házi Péter / Fejér Megyei Hírlap

Vissza lehet szorítani az allergiás reakciókat egy táplálék összetevője segítségével

Mint kiderült, a macskaallergiások 95 százaléka egy bizonyos Fel d 1 nevű allergénre érzékenyek. Ez a szigorú nevű összetevő megtalálható a macskák nyál- és faggyúmirigyében, s amikor a cicák tisztálkodnak, a bundájukra kerül. A kihullott szőr és korpa pedig a macska környezetébe jutva válik aktívan allergizáló faktorrá. Szóval az már biztos, hogy az emberek, akik prüszkölnek a macskáktól, nem egészen pontosan tudják jól azt, hogy a macskaszőrre allergiások. Merthogy valójában a rátapadó allergén aktív összetevőjére. A kisállatok táplálására fókuszáló kutatók, miután sikerült azonosítani ezt az allergént, újabb kísérletekbe fogtak – áll a szakmai folyóirat cikkében: olyan táplálékot kerestek, amely tartalmazza az anti Fel-d 1 nevű ellenanyagot. Ezt a tyúktojásból sikerült kinyerniük, amelyet aztán macskatáp formájában adtak az állatoknak, hat héten át. Ezt követően izgalmas eredményre jutottak: a macskák 97 százalékának szőrén és korpájában csökkent a Fel d 1 allergén mennyisége. Így magyarázták a felfedezést: „Itt az történik, hogy a tojás-összetevőben lévő anti-Fel d 1 ellenanyag hozzákötődik a macska nyálában lévő Fel d 1 allergénhez, és közömbösíti azt. Ennek eredményeképpen kevesebb aktív Fel d 1 lesz a nyálban, így kevesebb allergén kerül a tisztálkodáskor a macska szőrzetére, majd onnan a környezetbe.”

Ez már csak azért is figyelemreméltó eredmény, mert ezzel az eljárással nem a cica szervezetében idéznek elő változásokat, hanem az egyébként jelenlévő természetes anyagot – amely sajnos ebben az esetben allergénként hat az emberi szervezetre – semlegesítik, mégpedig meglehetősen könnyen: egy táplálék formájában. A kutatások természetesen ezt követően is folytatódtak, mert a cél ugyanis az volt, hogy olyan macskatápot hozzanak létre, ami csökkenti az állat szervezetében az allergént. Az erre vonatkozó kísérletek még nem fejeződtek be, de azt már elérték, hogy egy ilyen táp etetésekor, már három hét után 47 százalékkal csökkent a macska szőrén a Fel d 1. A tojáseredetű ellenanyagot tartalmazó macskatáp biztosan sokakat érdekelne, ám az igazság az, hogy ezt még nem hozták forgalomba. Ellenben a fent is ismertetett kutatási eredményeket már nyilvánosságra hozták, így biztosan nem kell már túl sokat várni arra, hogy a macskaallergiások is dönthessenek úgy: megtartják szeretett kedvencüket. S ehhez csak egy speciális tápra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!