"leselejtezett" galgók

2018.09.14. 15:33

Ismét spanyol agarakat mentenek a magyar állatvédők!

Negyedik alkalommal indult útra a Hungarian Galgo Rescue Team, olyan spanyol agarakért, akiket a február 1-én záruló vadászszezon végeztével már feleslegesnek ítélnek. Ennek az útnak az agarak mentésén túl más célja is van, olyan nemzetközi protokoll kiépítése, mely keretében egyszerűbben érkezhetnek hazánkba a végzetük elől menekülő galgók.

S. Töttő Rita

A spanyol agaraknak kevés esélyük van a helyi menhelyeken Fotó: Roman Bakalarz

Február elsején végződik a hivatalos vadászati idény Spanyolországban, ekkor kezdődik a feleslegessé vált galgók, azaz spanyol agarak „leselejtezése”. Állatvédők által közzétett adatok szerint ennek köszönhetően évente körülbelül 50-100 ezer állattól szabadulnak meg. Lelkes magyar állatvédők egy nemzetközi kezdeményezés hatására bekapcsolódtak ezen állatok mentésébe. Ezúttal negyedik alkalommal indultak útnak, hétvégén pedig már célállomásukra is érnek. A kutyák szállítása, az azt megelőző tesztek, az ivartalanítás, a rehabilitáció és természetesen az ellátásuk is jelentős terhet ró az állatmentőkre, amelyben szerencsére ezúttal két nagyobb támogató is a segítségükre van. A galgók Magyarországra hozatala természetesen nem volt eddig sem zökkenőmentes, a tapasztalatokból kiindulva az állatok mentésén túl a céljuk egy olyan nemzetközi protokoll kiépítése, mely keretében egyszerűbben érkezhetnek hazánkba a végzetük elől menekülő spanyol agarak.

A spanyol agaraknak kevés esélyük van a helyi menhelyeken Fotó: Roman Bakalarz

A magyar állatmentők tapasztalata a spanyol helyzettel kapcsolatosan az, hogy egyre több az olyan vadász, aki a kutyáit leadja egy menhelyen, ezek viszont sok esetben már az idény vége előtt teltházzal működnek, így a spanyol sintértelepek és menhelyek egyszerűen nem tudják kezelni a hirtelen leadott, nagy mennyiségű és a bejelentések alapján összegyűjtött, gyakran sérült galgót. Az ő terheiken enyhít a magyar tagokkal is bíró mentőexpedíció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!