nyulak

2021.04.12. 09:13

Húsvét utáni kedvenc a családban?

A húsvéti ünnepek alatt és azt követően talán több család osztja meg otthonát egy nyuszival. A kezdeti örömöt viszont sok esetben követi a felismerés, mennyi felelősséggel is jár a kis kedvenc helyes tartása.

Baráth Eszter

Törpe vagy óriás: kell neki a gondoskodás

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap-archív

Az ünnepi időszakot követően a legtöbb esetben kisgyermekes családok otthonába költözik be az új lakó. Mivel azonban a nyúl a föld közelében érzi biztonságban magát, nem szereti, ha túl sokáig tartják ölben, hozzák-viszik a lakásban.

Törpe vagy óriás: kell neki a gondoskodás
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap-archív

A nyulak lakhelyének kiválasztásakor fontos szempont, hogy ketrecük legalább hatszor akkora legyen, mint egy kifejlett, felnőtt állat, hogy legyen elég helyük mozogni és tisztálkodni, de el kell férnie az almosdoboznak is. A ketrec alját puha anyaggal kell kibélelni (szalma, gyékény alátét, újságpapír). A gondosan kialakított lakhelyben naponta többször több órára meg kell adnunk számukra a pihenés lehetőségét: a nyulak pirkadatkor és szürkületkor a legaktívabbak.

Etetésükhöz fűfélékből és tiszta, friss szénából nagy mennyiséget kell biztosítanunk, de ehetnek sárgarépát, petrezselymet, káposzta- és salátalevelet is. Ha a nyúltáp mellett döntünk, ellenőrzött minőséget válasszunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!