Szükség van a kutyacipőre?

2021.01.25. 07:40

Hogyan védhetjük meg kutyáink lábait?

Sok állattartó gondolja úgy, hogy a kutyák tappancsainak különleges védelme elengedhetetlen a téli hónapok során. Szükség van-e az úgynevezett kutyacipőre? Lorászkó Gábor állatorvos nyújt tanácsokat kedvenceik talpának és lábának védelmére.

Baráth Eszter

Egyáltalán nincs szükség „kutyacipőre” a magyar éghajlati viszonyok alatt

Fotó: shutterstock

Az elmúlt évek során hatalmas fejlődésen és változáson ment át a kutyaruhák és a különböző, házi kedvencek számára készített kiegészítők piaca. Mint számtalan más téren, ebben a kérdésben is két táborra szakadtak az állattartók.

Vannak olyanok, akik szerint ezek a termékek pusztán haszontalan divatholmik, amik nem könnyítik meg sem a gazdák, sem a kutyák életét, valamint nem nyújtanak különösebb védelmet számukra. Velük szemben állnak azok, akik hasznos termékeket látnak a piacon szereplő darabokban, és hajlamosak megvenni a legdrágább kiegészítőket kedvenceik számára.

Néhány évvel korábban jelent meg a kutyacipő névre hallgató termék, ami a tappancsok védelmére hivatott. Vajon a magyarországi télben valóban szükség van ezekre a cipőkre, vagy ez is a divat és az elszabadult gondolatok szüleménye?

Egyáltalán nincs szükség „kutyacipőre” a magyar éghajlati viszonyok alatt
Fotó: shutterstock

Lorászkó Gábor kisállat-gyógyász szakállatorvos elmondta, hazánkban napjainkban nincs szükség a kutyák tappancsának effajta védelmére. Korábban, amikor még elengedhetetlen volt az utak és járdák folyamatos sózása, vagy a hosszan tartó fagyos időjárás miatt a kutyák jeges felületen voltak kénytelenek sétálni, akkor valóban sérülhetett az állatok talpa. Ugyanakkor ezeket a sérüléseket is könnyen lehetett orvosolni egy puhítókrém segítségével. Az állatorvos felhívja a figyelmet arra, ha valaki mégis jeges területen sétáltatja a kutyáját, akkor különösen érdemes figyelni a nagylábujj melletti területre, hiszen ezen a helyen könnyen feltorlódhatnak az apró jégdarabok, amik kidörzsölhetik a bőrt, fájdalmat okozva ezzel kedvencünknek.

Lorászkó Gábor kiemelte, azzal, ha a kutyák lábujjai közötti szőrt lenyírjuk, valamint lábvégeiket tisztán tartjuk, nem csak a téli napokban válhat egyszerűbbé életünk. Előfordul, hogy a gazdák csak akkor veszik észre a kedvenceik rendellenesen hosszú karmait, amikor megnyírják ezeket a felületeket. Ezen területek folyamatos figyelése és tisztán tartása különösen fontos a tavaszi és nyári hónapokban is, hiszen így a toklászokat is egyszerűbben észrevehetjük, és elkerülhetjük az ezek okozta nehézségeket is.

Az esős, latyakos napokban pedig jelentős könnyebbséget okoz a családoknak és gazdáknak, mert az állatok így kevésbé hordják be a sarat a lakásokba. A kutyák tekintetében pedig azért lenne elengedhetetlen, mert sok esetben lenyalogatják lábaikról a szennyezett vizet, amit egészségük megőrzése szempontjából fontos elkerülni.

A védelem, a folyamatos figyelés és a tisztán tartás tehát rendkívül lényeges, ugyanakkor ezekben az esetekben általában nem a divatosnak hitt, kereskedelmi piacok által javasolt alternatívák jelenthetik a megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!