Állatvilág

2015.02.09. 14:05

A téli depresszió a kutyákat is utolérheti

Székesfehérvár - A lakáskutyák számára a január a határtalan unalom ideje. Főleg, ha egyébként jó időben sokat vannak a szabad levegőn. Mit tehetünk azért, hogy kedvencünk számára elviselhetőbb legyen a bezártság?

S. Töttő Rita

A gazdi dolgozni jár, iskolába megy, néha elugrik a boltba, este, ha kedve szottyan, beül a barátaival valahová így elviselhetőbb a januári sötétség és a téli zimankó. Ám ugyanez a szabadság nem jár négylábú kedvenceinknek, akik csak akkor tehetik ki a lábukat a lakásból, ha mi arra engedélyt adunk. Ráadásul akkor sem biztos, hogy túl sok idő jut a szabad ég alatt, hiszen gyakran esik, rossz idő van, amit a kutya se szeret. Mit van mit tenni? Amíg fedett kutyajátszóházak nem létesülnek, otthon kell megoldani az ebek szórakoztatását. Érdemes ilyenkor időnként áthívni más kutyást, akinek tud azért viselkedni a kedvence és tudjuk, hogy jól kijön a mienkkel. Az otthoni terep ettől még tartogathat meglepetéseket, de megéri! Jó kedve lesz tőle a kutyánknak!

Télen nem mindig van lehetőség nagy sétákra, ezért a kutya unatkozhat - figyeljünk oda rá jobban, játszunk vele!

Otthon is játszhatunk az ebbel, dobálhatunk neki a folyosón is labdát, csontot, amit szeret, s ami még le tudja őket fárasztani, az az ágyról le, ágyra fel ugráltatás egy jó kis labda kíséretében! A jó szimatú kutyák imádják megkeresni az eldugott jutalomfalatokat is. A lakás néhány pontján hagyjunk szagmintát (picit érintsük hozzá egy tárgyhoz a virslit, parizert) és rejtsük el a falatot. Nagy örömmel fogja keresni kedvencünk, s nem mellesleg lekötjük a figyelmét és fejlesztjük koncentrálóképességét, szaglóérzékét is!

Ha látjuk, hogy a kutya kedvetlen, nem jön oda, amikor megérkezünk, csak fekszik egész nap, fogjunk gyanút, hogy ha a betegség gyanúját kizártuk talán téli depresszióba esett. Foglalkozzunk vele, mert unatkozik!

 

 

Címkék#kutya#tél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!