Állatvilág

2016.07.04. 16:30

Gyöngyös koncért fogtak a Dunában

Egy tizedikes diák, Szalai Gábor a Dunakilitinél épült vízlépcső felvizén horgászva egy különleges ritkaságot fogott.

FMH-információ

Szerencsére a társa két fényképet is készített a halról, mielőtt visszaengedték volna a Dunába. A fotókat azután elküldték a Magyar Haltani Társaság címére azzal a kéréssel, hogy segítsenek a halfajt azonosítani.

Szalai Gábor a nálunk igen ritkán előforduló halfajjal Fotó: Haltani társaság

A társaság több szakembere is megvizsgálta a képeket, és mindannyian egybehangzóan állították, hogy a hal a Magyarországon rendkívül ritka és védett gyöngyös koncér (Rutilus meidingeri). Ezért aztán a fiatalok - a haltani társaság segítségével - hozzájárultak ahhoz, hogy a horgászok ismeretei gyarapodjanak, ugyanakkor a beküldött fénykép a kutatók számára is fontos adatokkal szolgál egy halfajta elterjedéséről és gyakoriságáról.

Az ívás idején gyöngyszerű nászkiütésekkel díszített gyöngyös koncér Európa egyik ritkának és veszélyeztetettnek számító hala. Mindössze három ausztriai tóban maradt fenn, ezeken kívül csak a Duna osztrák szakaszán él egy kisebb állománya. Utóbbi levándorló példányai nagy ritkán az alsóbb szakaszokon is megjelennek, de nálunk eddig csupán egyetlen példányát azonosították, 1998-ban Dunakilitinél. Most, az ifjú horgásznak köszönhetően azonban kiderült, hogy Magyarországon is előfordul néha.

Címkék#horgászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!