fogadja meg

2020.07.13. 17:52

Felhívás: soha, sehol, semmivel ne etessük a vízimadarakat!

Lakossági felhívást tett közzé a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A szakértők által immár sokadszor megfogalmazott kérés: soha, sehol, semmivel ne etessük a vízimadarakat!

Varga Andor / ZH

A vízimadarak etetése nemhogy nem segít, egyenesen árt… Illusztráció: mme.hu

A sokéves tapasztalatok szerint az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges (sőt, egyenesen kártékony), különösen nyáron, amikor az állatok korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Etetésük tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek.

A vízimadarak etetése nemhogy nem segít, egyenesen árt… Illusztráció: mme.hu

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Ezért etetésük az énekesmadarakéval szemben nem hasznos, mert például a hónapok, évek óta tartó egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen „táplálék” diéta megbetegíti a madarakat. Az etetés eközben szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást is. A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, és ezek a madarak fagynak aztán jégbe télen. Az etetés az önfenntartó életre alkalmatlan területekre túl sok vízimadarat vonz, ráadásul a zsúfoltságban az állatok között növekszik az agresszió, valamint a sérülések és a fertőzések veszélye. A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék pedig a helyszínre vonzza a patkányokat, és mindezek a körülmények a madarak társadalmi megítélésének romlásában, az ember-madár konfliktusok szaporodásában is visszahatnak.

A vízimadarak etetése öngerjesztő probléma – olvasható még az MME felhívásában. A nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes” – de valójában „csak” elkényelmesedett vagy már beteg és röpképtelen – madarat, tovább etetik őket. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így pedig nő a nyári kéregetők száma is – olvasható a zaol.hu portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!