Így óvjuk meg kedvenceinket

2021.08.19. 16:00

Félelem és rettegés – Nem mindenki számára öröm az ünnepi tűzijáték

Ha augusztus 20-ra gondolunk mindenkinek az ünnepi forgatag jut eszébe, még ha a vírus árnyékában kicsit máshogy alakultak az elmúlt év eseményei. Bár idén Székesfehérváron elmarad a tűzijáték, de számos településen lövik majd fel az égbe a színes rakétákat, ami nem mindenki számára okoz akkora örömöt.

Bagotai Zsanett

A tűzijáték a kutya és a vadállatok számára olyan, mint az égiháború

Fotó: Orpheus Állatvédő Egyesület

Gondoljunk csak házikedvenceinkre, akiknek ezek a zajhatások egyenlőek a félelemmel. Ilyenkor nagyon oda kell figyelnünk rájuk, hiszen hajlamosak annyira megijedni, hogy elszöknek otthonról. De mit tehetünk értük, hogyan óvhatjuk meg őket, és mi a teendő, ha egy elkóborolt kutyával találkozunk? Erről beszélgettünk a Fema Állatmentő és Állatvédelmi Egyesület tagjával, Takács Adriennel.

Mentett kutyák esetében még jobban oda kell figyelni

- Amikor egy kedves kölyökkutyát hazaviszünk, nem gondolunk arra, mennyiféle nehézséggel találkozunk, persze a sok örömteli pillanat mellett.

Ezek közül az egyik a hangos, hirtelen zajoktól, hatásoktól való félelem. Ha előrelátók vagyunk, már kicsi korban lehet trenírozni a kutyusokat, hogy ne féljenek. Vannak azonban olyan szituációk, amikor például mentett kutyát fogadunk be, akinek nem ismert az előélete. Köztük sokkal gyakoribbak az ilyen típusú félelmi reakciók, amik erőteljes, hirtelen hang és fényhatások következtében jelentkeznek.

Ne erősítsük meg a félelmet!

- Nagyon fontos, hogy a gazdi lehetőség szerint maradjon nyugodt. Az azonnali babusgatás talán a legrosszabb, amit tehetünk, mert megerősítjük a kutyánkat abban, hogy amit tesz, az jó, vagyis félnie kell. Ha mi higgadtak maradunk, a kutya is azt tanulja meg, hogy a gazdája nem fél, ezért neki sem kell. Mivel a tűzijáték általában előre várható időpontban zajlik, készüljünk fel! Soha ne hagyjuk az állatot ilyenkor egyedül otthon, mert kiszolgáltatott helyzetben van. Ha a kutyánk az udvaron él, vigyük zárt helyre, csukjuk be az ablakokat, sötétítsünk be, kapcsoljunk hangos zenét, hogy a külső zajokat minél jobban kizárjuk.

Csak óvatosan a nyugtatókkal!

- Adhatunk természetes eredetű nyugtató hatású készítményeket is, ezek nem bódítanak, csak segítik az ellazulást. Erőteljes hatású nyugtatót csak orvosi tanácsra és a legritkább esetben adjunk, és csak akkor, ha az egyéb „házi” módszerek hatástalanok és a kutya egészségi állapota indokolja ezt.

Mit tehetünk ha elkóborolt kutyával találkozunk, vagy a mi kedvencünk szökik el?

- Nagyon fontos, hogy a kutya regisztrált mikrochippel rendelkezzen. Ha mégis elszökne, az életét mentheti meg, ha az adatok naprakészek és pontosak. Ha elveszett kutyát találunk, lehetőség szerint fogjuk meg, helyezzük biztonságba.Benzinkutakon, állatorvosoknál és egyre több magánszemélynél elérhetők chipolvasók. Értesítsük a gyepmestert vagy vigyük el egy állatotthonba. Természetesen, ha regisztrált chipes és megvan a gazdája, akkor az állatorvos értesíti. Ha a saját kutyánk veszett el, a legrövidebb időn belül jelezni kell a chipadatoknál. Plakátolás, közösségi média mind segítségünkre van, és nagyon fontos, hogy ilyenkor minden lényeges adat(fotó, állat neve, a hely, ahol eltűnt, gazdi elérhetősége, különös ismertetőjegyek stb) kerüljön a plakátra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!