A dajkamadár cinkétől a köldöksérves kuvikig

2020.12.28. 07:30

Ezernél is több madarat mentettek meg a megyében

A végletek évének nevezte a 2020-ast Berkényi Tamás állatorvos, akivel az idei madármentésekről, s erről a furcsa évről beszélgettünk. A járvánnyal is összefügg, hogy sokkal többen töltötték idejüket a szabadban, így sokkal több sérült madarat is hoztak a Vadmadárkórházba.

Baráth Eszter

A gyermekfoglalkozások idén sajnos elmaradtak Fotó: FMH-archív (PT)

Fotó: fmh_foto

A Vadmadárkórház legfőbb célja, hogy minél több madarat tudjanak megmenteni. Berkényi Tamás elmondta, az idei évben 85 faj érkezett az intézménybe, míg egy évvel korábban ez a szám 65 volt. Tavaly 600 állat érkezett ellátásra, idén viszont ez a létszám jelentősen megnövekedett, a madarak száma 1000 fölé kúszott!

Az alapító kiemelte, ilyen nagymértékű növekedést nem tapasztaltak működésük során. Hozzátette, a jelentős megugrás oka valószínűleg a tavasszal, a világjárvány miatt kezdődő országos lezárások lehetnek. Ebben az időszakban sokkal többen töltötték idejüket a természetben, így számos olyan madárra rátaláltak, amelynek ellátásra, kezelésre volt szüksége. Az összefüggést jól mutatja, hogy márciusig a számok hasonló adatokat mutattak az egy évvel korábbihoz, júniusig viszont már annyi kis sérült érkezett be hozzájuk, mint amennyi 2019-ben egész évben. Berkényi Tamás minden évben számol növekedéssel a fiókaszezonban, illetve a tömeges szabadságok idején, ebben az évben viszont korábban kezdődött és kimagasló mértékű volt a növekedés.

A járvány a Vadmadárkórház egész évét nagyban befolyásolta. Az állatorvos úgy véli, a legtöbb mélységet és magasságot tartalmazó évről beszélhet. Idén kellett megélniük a legnagyobb drámákat, ezek között Berkényi munkanélkülivé válása is szerepelt, melynek következtében nem volt lehetséges a korábban megszokott anyagiak ráfordítása. Ebben az évben bukták el a legtöbb pályázatot, ugyanakkor most kellett ellátniuk a legtöbb madarat. A kórház állandó programjai, a gyermekfoglalkozások megszűntek. A madarak megnövekedett létszáma eddig nem tapasztalt nagyságú működési költségben is jelentkezett. Számos pályázatot lefújtak és a támogató vállalatok száma is csökkent.

A gyermekfoglalkozások idén sajnos elmaradtak Fotó: FMH-archív (PT)

Ugyanakkor az egyéni adományozók ebben az évben voltak a legtöbben, amely nagy segítséget jelentett a Vadmadárkórház számára. A duplázódó költségek miatt találták ki az Ezrek a Vadmadárkórházért mozgalmat, melyben ezer embert keresnek, akik 1000 forinttal egy éven át támogatják az intézményt. Sajnos ez sem volt elég ahhoz, hogy minden hónapban egyenlőek legyenek a kiadások és a bevételek. A nehézségek ellenére viszont fontos beruházások valósultak meg. Felépült egy nagyméretű kör röpde, ahol a visszaengedésre váró madarakat készítik fel, ezenkívül férőhelybővítés is történt. Létrehoztak egy fűthető állatházat, ami a téli időszakban kap fontos szerepet, új kezelőhelyiséget alakítottak ki, ahol műtőfejlesztés is történt.

Idén jelentősen nőtt az önkéntesek száma, akik a működést nagyban segítik. Az év egyik legérdekesebb mentése egy tojó cinkéhez kapcsolódik, ami szárnysérüléssel érkezett. Gondozói észrevették, hogy a mellé rakott fiókát elkezdte etetni, majd másik fajok kicsinyeit is gondozni kezdte, így az egész nyarat dajkamadárként töltötte.

Berkényi a leg­bravúrosabb mentésnek nevezte azt az esetet, amikor Kiskunhalas környékén találtak egy köldöksérves kuvikot. A Volánbusz segítségével megszervezték a szállítást és a Székesfehérvárra közlekedő buszon érkezett egy önkénteshez, aki a Vadmadárkórházba vitte. A műtétet követően a következő busszal visszavitték otthonába, majd naponta ellenőrizték. A fiókát a szülei gond nélkül nevelték tovább, majd néhány napon belül kirepült. Az állatorvos szerint pedig az egyik legaranyosabb történet a napos libák érkezése volt, amik az udvaron éltek és gondozóik minden lépését folyamatosan követték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!