Állatvilág

2017.05.19. 11:49

Etetési tanácsok kutyatartóknak - a gyomorcsavarodás megelőzésére

Ahogy az embernek, úgy az állatnak sem tesz jót, ha evés után azonnal komolyabb mozgásba kezd. Ráadásul a kutyáknál még életveszélyes is lehet a dolog. Szakember árulja el, hogy miért.

S. Töttő Rita

Egy jól megérdemelt étkezés után ki szeret maratont futni? Nyilván senki, és nem is egészséges. A kutyának sem. Morvay András, székesfehérvári állatorvos kérésünkre elárulta: fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy az etetés után minimum 2 órán keresztül a kutyák pihenjenek és ne futkározzanak, ne ugráljanak!

– A kutyáknak könnyen kitágul a gyomruk, ami anatómiai okokból rendkívül könnyen megcsavarodik – hangsúlyozza a szakember, aki szerint ez ráadásul különösen a nagytestű fajtákra vonatkozik.

Stock fotó

A legtöbb nagytestű kutya gazdája már hallott a  gyomorcsavarodásról, amelyet ha    6 órán belül nem lát el szakszerűen állatorvos,  Morvay András szerint  biztosan halálos lefolyású lesz!

– Ha kutyánk rövid idővel az etetés után felfúvódott benyomást kelt, nem tud lefeküdni, láthatóan kellemetlenül érzi magát, ne késlekedjünk, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz – tanácsolja az állatdoktor, hozzátéve: A fenti okból kifolyólag a napi adagot két részre bontva etessük, és bármilyen kutyás tevékenységet kizárólag etetés előtt végezzünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!