Állatvilág

2016.10.09. 17:10

Etesd úgy, akár a farkast! - Az állatorvos szerint a kutyákat nem szabad táppal etetni

Székesfehérvár - Molnár Zsolt állatorvos, természetgyógyász szerint a kutyáknál tapasztalt krónikus betegségek nagy része arra vezethető vissza, hogy rosszul tápláljuk kedvenceinket.

Sebestyén Lilla

A kutya, mint faj huszonnyolcmillió évvel ezelőtt jelent meg. Ennek az időnek a 99 százalékában nyers hússal, belsőségekkel, zsiradékokkal táplálkozott. Erre van beállítva az egész emésztőrendszere, a bélbolyhok, a bélfal, a gyomor. Akkor miért gondoljuk, hogyha ezzel teljesen ellentétes módon etetjük kedvenceinket, az jót tesz nekik? - tette fel a kérdést Molnár Zsolt állatorvos, természetgyógyász keddi előadásán, a Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekrészlegén, ahol a fő téma az ebek táplálása volt.

A doktor rámutatott, a kutyák számára készült tápok összetevői jórészt növényi eredetűek, és nagyon magas a szénhidrát tartalmuk. Húst és zsiradékot - egy kis túlzással - csak elvétve tartalmaznak.

Molnár Zsolt állatorvos a napokban tartott előadást a Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekrészlegén a kutyák táplálásával kapcsolatban.

- Az első tápot 1865-ben készítették, és a fő alkotója a vér volt. A nagy gazdasági világválság idején azonban az összetevők drasztikusan megváltoztak: a gyártók minden növényi és állati hulladékot beletettek a tápokba. Mondhatjuk, hogy a kutyák lettek az emberi étkezés biológiai hulladékának eltakarítói - vélekedik az állatorvos, aki szerint a farkas remek kiindulópont, ha kedvenceink táplálásáról van szó.

- A kutya és a farkas között genetikailag nincs különbség, tehát kutyáinkat is úgy kellene etetnünk, ahogy a farkasok táplálkoznak. Egy nagyobb testű ebnek kétnaponta egyszer kellene enni adni, de annak az egy adagnak bőséges és húsokban változatosnak kell lenni: vadhús, csirke, disznó - bár utóbbit inkább főzve ajánlanám -, ezeken túl pedig nagyon fontos alkotója kell legyen az étkezésnek a belsőség. Ezeknek ugyanis a vitamin és ásványi anyag tartalma nagyon magas - magyarázza az orvos, aki azt is hozzáteszi: azokat az ebeket, melyek nem érik el a tizenöt kilót, naponta egyszer is lehet etetni, de hagyjunk ki havonta pár napot.

Előadásában azt is megjegyezte: azok az anyagok - szénhidrátok és transzzsírok - melyektől óvjuk saját szervezetünket, kedvenceinknek sem tesznek jót! Fotó: Molnár Artúr, Stockphoto

Az előadó szerint a helyes táplálkozással nem kínoznák állatainkat az autoimmun betegségek, allergiák, daganatok. Nem kellene óvnunk őket az elhízástól, a cukorbajtól, melyek oly gyakoriak lettek az elmúlt 20-25 évben.

- A nyers húsos táplálást rögtön el kell kezdeni, ahogy a kölyök levált az anyjáról. Amennyiben azonban kutyánk már négy-öt éve tápon vagy házi koszton, maradékon él, az átállás okozhat némi problémát. Persze, vannak kutyák, akik azonnal elfogadják a nyers húst, azonban ha nem így történik, adagoljuk lassan az új ételt, úgy szoktassuk hozzá az ebet! - tanácsolja az orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!