Egyedül vagy párban?

2018.08.08. 09:00

Első házi kedvencnek szokták választani a családok a rágcsálókat

A családok gyakran választanak első házi kedvencként rágcsálót. A gyerek kíváncsisága gyakran véges, ezért a szülőkben megfordul a gondolat, hogy az új kis kedvenc magányos perceiben örülne egy társnak…

S. Töttő Rita

A hörcsög egyedül jobban elvan, mondja a szakember

Forrás: shutterstock

Bármilyen rágcsálóról is legyen szó, hímeket nagyobb csapatban nem célszerű összerakni a rivalizálások elkerülése végett – szögezi le kérdésünkre Koleszár Dejte, a fehérvári állatkórház állatorvosa. Figyeljünk arra is, mondja, hogy ha több kedvencet szeretnénk együtt tartani, nagyobb férőhely szükséges. Ha nem szolgáltatunk számukra megfelelő teret, a területi harcok szőrhiányos foltokat, sérüléseket okozhatnak kedvenceinknél.

A hörcsög egyedül jobban elvan, mondja a szakember
Fotó: shutterstock

S akkor íme néhány faj szerinti tanács: a hörcsögöt érdemes egyesével tartani, mivel náluk kifejezett az egyedek közötti konfliktus. Ha a degu ketrecbe új jövevény érkezik a fajtársak mellé, sokszor párharcokra kerül a sor. Tegyük őket külön alomba, majd cseréljük át őket. Egy idő után megszokják egymás szagát. A nyúl azonban lehet párban, de egyedül is. Meglehetősen szapora állatok, ezért érdemes elgondolkozni ivartalanításukon. Tengerimalacnál, ha több állat van, gyakrabban kell cserélni az almot, a bélsár és vizelet szennyezettség talpproblémákat vagy légzőszervi megbetegedést okozhat a „tengerészeknek”. A csincsilla hosszú életű társas lény. Szeretnek csoportosan élni és nagy ketrecet igényelnek a mozgáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!