Frissen Fejérből

2021.07.13. 16:00

Egyre több helyről tiltják ki a négylábúakat a Velencei-tó környékén

Nehéz a kutyások helyzete, ugyanis ha együtt szeretnénk strandolni házi kedvenceinkkel, olyan helyet kell keresnünk, ahol nincs megtiltva az állatok fürdetése.

Déri Brenda

A Velencei-tó környékén több helyen találkozunk hasonló táblákkal

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szinte alig találni olyan partszakaszt, ha egyáltalán találni a Velencei-tó környékén, ahol megfürdethetnénk négylábú barátainkat ebben a melegben. Lapunk ellátogatott jó néhány közkedvelt helyszínre, köztük a gárdonyi Holdfény sétányra, az Agárdi szabadstrandra és környékére, illetve Velencére a Korzó és a wakeboardpálya területeire, hogy felmérje a kutyák szabályos fürdetésének helyzetét.

Az említett helyek legtöbbjén kihelyezett táblákkal is jelezték, hogy tilos a kutyák fürdetése, de Agárdon és Velencén a szabadstrand környékére már bevinni sem lehet a kutyákat. Ugyanekkor a figyelmeztető táblákkal ellátott részeken feltűnnek olyan jelzések is, amelyek némi ellentmondásra utalnak, ugyanis ezek a piktogramok azt mutatják, hogy amennyiben a gazda mégis bevitte a kutyáját, akkor pórázon sétáltassa, és a kihelyezett, direkt kutyák számára fenntartott szemetesbe dobja a kutyapiszkot.

A négylábúak is felfrissülnének, de fontos előtte tájékozódnunk, hogy hol lehet
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ami a fennálló szabályozást illeti, a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, illetve a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló kormányrendelet szerint tilos állatot a fürdőhely területére bevinni, ezáltal a strandok, szabadstrandok értelemszerűen nem lehetnek opciók a kutyák fürdetésére és sétáltatására.

A Velencei-tó környékén több helyen találkozunk hasonló táblákkal

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A környékbeli kutyagazdák helyzetét igencsak megnehezíti, hogy viszonylag sok partszakasz szabadstrandnak van bejegyezve, így amennyiben a tóparton sétáltatná vagy fürdetné kedvencét, alaposan meg kell vizsgálnia a lehetőségeit. Megkérdeztünk néhány gazdát, akik éppen a fent említett területeken sétáltatták kutyáikat. Legtöbbjük a sétáltatásra vonatkozó előírásokat nem tartja be, ami a kutyák fürdetését illeti, a kietlenebb partrészt keresik, illetve a környéken lévő Bella-tavat említették mint fürdetési lehetőséget. A megkérdezettek közül volt olyan is, aki azt mondta, hogy örülne, ha itt is lenne kijelölt kutyastrand, mint az ország egyéb pontjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!