Állatvilág

2015.06.26. 15:54

Csőrös nyárcsinálók - Hazánkban mindhárom fecske faj állománya csökken

Pákozd - Pákozdon a 94 éves Kiss Jánosné régi istállójában ütött tanyát egy bájos fecskecsalád, jelenleg öt fiókával, akik éppen repülni tanulnak.

Kocsis Noémi

Őket és a ház egyik oszlopára telepedett fecskéket is rendszeresen fényképezi Kissné Vörösmarty Mária, s mivel a szülőpár etetésénél mindig fotózott - és ilyenkor a sötét istállóban természetesen vakut is használt - manapság a vaku villanására már valamennyi fecskegyerek ugrik is a fészek széléhez, ennivalóra várva. Az okos madárkák egy régi, elhagyott fészket csinosítottak ki az új jövevények részére.

Mostanra a Kiss-család kutyája is elfogadta őket, már akkor figyelmezteti gazdáját a fotózás időszerűségére, ha az udvaron repkedni kezdenek a villásfarkúak. Velük és a közelben fészkelő gólyákkal együtt bővül a háziasszony alkalmi, a közösségi oldalon is dokumentált fotótára, s teszik igazán széppé a hétköznapokat, írja Mária új hobbijáról.


Az öt fióka nem fél a vakutól, sőt, a villanásra már ugranak is a fészek széléhez, ételre számítva. Fotó: Kissné Vörösmarty Mária

A fecskének egyébként sokféle jelentése van, jelképe a jónak, a boldogságnak, a hűségnek. A magyar közmondás szerint Egy fecske nem csinál nyarat , de Görögországban például tavaszköszöntőként ismerik. Sajnos a magyarországi füsti fecske, molnárfecske és partifecske állományok az elmúlt két évtizedben eltérő mértékben, de folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak, a legveszélyeztetettebb jelenleg a partifecske-állomány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!