állatbarát

2019.12.08. 14:00

Csepp a tengerben: galgók magyar hazája

Sokan hallottak már a magyar galgómentő csapatról, melynek utolsó expedíciója fél éve volt. Az állatvédők számos, Spanyolországban a vadászatokat követően halálra ítélt agár mentésében és örökbefogadásában vettek részt. Azóta a legtöbb megmentett galgónak igazi otthon jutott – itt, Magyarországon. Vajon hogy illeszkedtek be a magyar gazdik mindennapjaiba?

S. Töttő Rita, FMH

Rapido egy a Spanyolországból mentett agarak közül, aki magyar gazdira lelt. Láthatóan jó sora lett Fotó: HGRT

A magyar galgómentők, hivatalosan a Hungarian Galgo Rescue Team vezetője Nagy Henriett, aki már jól ismeri azt a negyvenöt spanyol agarat, akiknek Magyarországon kerestek új, szerető gazdát. Nem volt könnyű dolguk, volt, amelyiknek könnyen, míg másoknak nehezebben lett új otthonuk.

Ezek az agarak a testi és lelki sérülések számos formáját mutatják

– Minden kutya kicsit más, eltérő igényekkel és életháttérrel érkezik. Az eddigi mentettjeink között vannak egészen fiatal példányok. Róluk valószínűleg nagyon gyorsan kiderült, hogy a többiekhez képest kevésbé erős a vadászösztönük, vagy egyszerűen csak nem teljesítettek jól, így hamar leadták őket a spanyol menhelyek egyikén. Az ő esetükben a szocializáció, a nevelés és a kapcsolat építése a gazdik legnagyobb feladata – mondta Henriett. De vannak olyan 3–5 éves galgók is, akiket sérülés, lemorzsolódás miatt „selejteztek” a spanyol vadászok. A mentések után hamar kiderült: ezek az agarak a testi és lelki sérülések legváltozatosabb formáit mutatják. A félelem, a folyamatos rettegés mellett a fizikai bántalmazás nyomai is felfedezhetőek legtöbbjükön. És ők még jól jártak – vélekednek a galgómentők, ugyanis az, hogy ezeket az agarakat leadták a vadászok a menhelyeken, azt jelenti, hogy ők már nem akartak élni a tradicionális kivégzési módszerekkel. Nem ritka, hogy megkérdőjelezik ezeket a szokásokat a világban, éppen ezért készültek és debütáltak a közelmúltban olyan videók, melyekben maguk a vadászok beszélnek kendőzetlenül arról, hogy az állat csak egy eszköz.

A Magyarországon otthonra lelt galgók egy része vidéki, mások városi életet élnek. – Figyelünk arra, ki, milyen környezetben érzi majd jól magát, ezért is van a részletes, örökbefogadást megelőző kérdőívünk és a javasolt többszöri látogatás.

Rapido egy a Spanyolországból mentett agarak közül, aki magyar gazdira lelt. Láthatóan jó sora lett
Fotó: HGRT

Mindig a kutya választ, ha működik a kémia, akkor az agarak mindent megtesznek a gazdikért. Sokan a korábbi múltjuk ellenére például cicák mellett élik életüket, de gyakori, hogy odavannak a gyermekekért, a nagymamákért. Nincs mit tagadni, előfordul a férfiaktól való általános félelem, ezen lehet és kell is dolgoznia a gazdiknak. Hosszú folyamat, de minden perce megéri – tette hozzá Csörgő Tímea, önkéntes. A csapat nyilatkozata szerint a következő expedíció még várat magára, de szerencsére a támogatók továbbra is szívükön viselik a galgók ügyét. Így szerepelhettek már a spanyol agarak magyar reklámfotókon is – egy prémium márka fürdőszobai és konyhai termékei mellett, mókázós fotókon láthatta őket a közönség. Ezek a figyelemfelkeltő aktivitások segítenek az alapítványnak, hogy a galgók ügye folyamatosan fókuszban maradjon, ugyanakkor fantasztikus érzés boldognak és kiegyensúlyozottnak látni a mentett ebeket. Amíg a csapat tagjai a korábbi mentettek életútját követik, addig minél több embernek kell hallania a galgók szomorú helyzetéről. Magyarországon több összefogás mutatta meg az elmúlt hónapokban, hogy a jó ügyért sokan hajlandóak tenni. Számos módon segíthetünk, ez a negyvenöt kutya is civil összefogás eredményeként menekült meg. Az életük csepp a tengerben, de nekik ez a minden, esély a boldog, szeretetteljes életre.

A változás elkezdődött?

Tradíciónak számít az agaras vadászat Spanyolországban, melynek végén a felesleges egyedeket kivégzik – évente átlagosan 50–100 ezer közötti állatot. Kivégzésük kegyetlen módszere világszerte felháborodást keltett, miután elterjedtek a róluk készült videók. Éppen ezért egyre több helyen tiltják az országban. Ezzel párhuzamosan egyre több vadász dönt úgy, nem megöli, hanem leadja kutyáit egy menhelyen. Ez persze újabb problémákat szül, hiszen az idény végére teltházzal működnek. Ezért is kérnek gyakran segítséget európai partnerszervezetektől. Egy ilyen kérésre reagált a Hungarian Galgo Rescue Team, amely először öt állat szállítását szervezte meg. Ez három éve történt, azóta negyven agár követte őket Magyarországra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!