Állatvilág

2016.09.25. 18:15

Cicabajok ismét

Múlt héten kezdtünk el értekezni arról, milyen hirtelen és nem várt mérgezéseket szenvedhetetnek el szeretett cicáink. Ezt a témát folytatjuk most.

A rágcsálóirtókról volt szó legutóbb, melyeket, nagyon jó, hogy a gazdik a háziállatok elől elzárt helyen teszik ki, de a macskák, a kutyákkal ellentétben általában nem a rózsaszín anyag közvetlen megevésével, hanem a már megbetegített egér elfogyasztásával veszik fel a mérget.

Ezért macskás háztartásokban vagy a hagyományos csapdákat szoktuk javasolni, vagy ha elkerülhetetlen a méreg
kihelyezése, háziállatainkat folyamatos K-vitamin adagolásával óvhatjuk meg.

Cicáknál még triviális mérgezést tud okozni, ha esetleg kutyákra törzskönyvezett permetrin tartalmú kullancs-bolhairtót helyez fel a gondos gazdi . Ilyenkor nyálzás, görcsök, súlyos tünetek alakulhatnak ki. Mindig nézzük meg a termék csomagolását, általában még rajzzal is jelzik a gyártók, ha tilos macskára használni a készítményt.

Amit állatorvosként a legnehezebben tudok elfogadni, ha a gazdik otthon maguk kezdik el gyógyszerezni állataikat. Fontos tudni, hogy a macskák nagyon érzékenyek egyes humán láz- és fájdalomcsillapítókra, például a diclofenac, paracetamol, ibuprofen hatóanyag tartalmú készítményekre, amelyek vény nélkül kaphatóak, és az összes háztartásban megtalálhatóak. Gyomorvérzést, máj- és veseelégtelenséget okozhatnak. Tünetei: tompultság, nehéz légzés, görcsök. Kérjük ki állatorvosunk véleményét, ha
beteg a cicánk, és ne kezdjük el otthon kezelni állatainkat, mert nem éri meg kockáztatni az életüket.



Csernavölgyi Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!