velencei piknik

2020.09.21. 15:00

Buldog, a tömör boldogság – Országos találkozóra hívta a közösség a fajta rajongóit

A buldog egy „speciális” kutyafajta, amelyiknek széles rajongótábora pontosan tudja, miért szereti ezt a tömör, turcsi orrú, mégis igazán barátságos jószágot. Ők találkoztak most hétvégén egy országos buldog piknik keretében a Velencei-tó partján.

S. Töttő Rita

Végh Alexandra, Bermann Kevin és kedvencük, Milka

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Nincs mit szépíteni rajta, a buldog nem éppen szépségéről híres kutyafajta. De sokan éppen ezért szeretik: „annyira csúnya, hogy már szép!” – szokták mondani. És valóban, turcsi orra, röfögése, zsufa minitraktor jellege valóban bájos személyiséggel párosul. Egy rossz mozdulata, annyi sincs általában ennek a jámbor jószágnak, amelynek rajongói, azaz a Bulldogos Közösség idei évi utolsó országos találkozóját szervezte vasárnap – mégpedig a velencei Drótszamár Kempingben. Volt itt mindenféle buldog fajta: francia, angol, amerikai és mindezek keverékei, melyeknek izgalmas feladatokat találtak ki a szervezők. Nem könnyű mozgásra motiválni ezt a fajtát, de például azért a konzerv evő megmérettetést egyik versenyző sem hagyta volna ki... Sokan hozták el a találkozóra kedvenceiket. Érkezett az eseményre egy kutyamasszőr is, akinek piknikplédjénél sorban álltak a lihegő páciensek... Tóth Márta pedig boldogan masszírozta a buldogok hátát. Tömör gyönyör volt ez az izmos kedvencek számára.

Fertői Fédra, Fertői Katalin és Markovics Renáta a boldog buldoggal, Diorral
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Leginkább diszpláziára és térdkalácsficamra hajlamosak – mesélte a budapesti szakember. – Mindenképpen érdemes figyelni, ha a kutyus sántít, futás közben emelgeti a lábait vagy nehezen áll fel, szívesen, sűrűn lefekszik, akkor gyanakodni kell ezekre a betegségekre. A kutyamasszázs alapfogásait egyébként egy nap alatt meg lehet tanulni, megelőzésre, kutya-gazdi kapcsolat építésére is szolgál, így érdemes ezeknek utánajárni, mert nagyon hasznos. Ahogy az emberek egy fárasztó nap után szívesen fekszenek a masszázságyra, úgy a kutyák is...

Végh Alexandra, Bermann Kevin és kedvencük, Milka
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

S hogy miért választja valaki ezt a fajtát? Mindenki másért. Garamvölgyi Kata és Bidiga Márk számára hamar kiderült, hogy Bumbi lesz az igazi: – Azért szeretjük a buldogot, mert mi panellakásban élünk, ahová kis termetű kutyát szerettünk volna. Így találtunk rá a francia buldogra, amely amellett, hogy kicsi, jó masszív, hiperaktív és bolondos is egyben.

Dior is egy boldog buldog, amely azonban nem az eleganciájáról, hanem inkább jó természetéről híres. Családja, Markovics Renáta, Fertői Fédra és Fertői Katalin Fonyódról hozta magával a kis kedvencet: – Buldog fanatikusok vagyunk – árulja el Renáta, s azt is elmondja, miért: – Ez a fajta szerintem meglehetősen nyugodt természetű, mégsem átlagos kutya.

 

A szeptember közepi indián nyárban a Velencei-tó vize is kellemesen hívogató volt, a kutyák számára legalábbis mindenképpen. A kis Bermann Kevin, anyukája, Végh Alexandra segítségével be is csalogatta Milkát a napfénytől csillogó vízbe. Itt persze sok más buldoggal találkozhattak – ott volt például Szalonna, aki nevével ellentétben igazán fitt kis jószág és örömmel adta át magát a csobbanás élvezetének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!