Ökoport

2021.01.26. 15:30

Az év élőlényei egy csokorban

A Pro Vértes szervezete csodálatosan összefoglalta a 2021-es esztendőben figyelmet szerző élőlényeket. Az év választottjainak listázásával az a cél, hogy felhívjuk a figyelmet a természet értékeire. Íme a lista a lisztes berkenyétől a vetési konkolyig.

S. Töttő Rita

A zöld varangy lett az év kétéltűje

Fotó: Pixabay.com

Az idei évben is megválasztották a természetvédelmi szakemberek azokat az élőlényeket és természeti képződményeket, amelyekre szeretnék jobban felhívni a figyelmet. Egyet-egyet időről időre kiemel a közvélemény, de itt most egy csokorba foglalva megtalálhatják őket. Az év élőlényei és természeti képződményei címet tehát a 2021es évben az alábbi versenyzők nyerték el.

Az év fája – az Országos Erdészeti Egyesület versenyén – a lisztes berkenye lett, amely Európában mindenhol őshonos szinte, Magyarországon a sziklás területeken és a szurokerdőkben terjedt el.

Az év kétéltűje a zöld varangy lett, amely egy viszonylag „stabil” faj Európában, egyedszáma állandó, s jól tűri a viszonylag szélsőséges élőhelyi feltételeket is – áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán, hozzátéve, hogy azért nem véletlenül lett több országban is védett faj. Vigyázni kell rá!

A zöld varangy lett az év kétéltűje
Fotó: Pixabay.com

Az év madara a cigánycsuk. Ez a kedves, szép kismadár elterjedt Európa, Ázsia és Afrika nagy részén, és figyelik is őket rendesen a szakemberek. A Mindennapi Madaraink Monitoring (MMM) adataiból tudjuk, hogy populációja csökkenő tendenciát mutat Magyarországon.

A Magyar Mikológiai Társaság szavazásán az év gombája idén az óriás bocskorosgomba lett. Imádja az idős, korhadó fákat, ám ebből egyre kevesebb van Magyarországon, így ennek a csodálatos fajnak az élőhelye is csökkent az elmúlt időszakban. Védett faj, ne gyűjtsük, akkor sem, ha ehető!

Az év halfaja a Magyar Haltani Társaság versenyén idén a jászkeszeg lett. Ez a pontyféle a közepes és nagyobb folyók alföldi szakaszait kedveli Magyarországon.

A Magyar Rovartani Társaság az év rovarjának 2021-ben a kacsafarkú szendert választotta. Ezt a lepkefajt sokáig csak vándorlepkeként tartották nyilván Magyarországon, de az elmúlt évtizedek megfigyelései szerint már áttelelő példányai is vannak.

Az év emlőse a Vadonleső Program szavazásán az idei évben a hermelin lett. Ritka, védett állat. Rokonához, a menyéthez hasonlóan sziklákba vájt lyukakban, földi kis vájatokban, hasadékokban, kőrakások alatt fészkel.

Az Év Vadvirága mozgalom szavazásán idén a vetési konkoly nyert. Ez a gyönyörű, lila vadvirág nemzetségének egyetlen képviselője a Kárpát-medencében.

Az év egyedi fája címet pedig 2021-ben a Bács-Kiskun megyében a mélykúti templomdombi júdásfa kapta. Azt írják róla, hogy „kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!